НЕВАКЦИНИСАНИМ ЗДРАВСТВЕНИМ РАДНИЦИМА ПОТРЕБАН ПЦР ТЕСТ ПО ПОВРАТКУ СА ОДМОРА

Поводом информација да поједини клинички центри траже од запослених који се нису вакцинисали ПЦР тестове приликом повратка са одмора, чланица Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19 и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је, да је болница место где постоји највећи интензитет контаката са најосетљивим грађанима, који су болесни и захтевају лечење и негу.

Кисић Тепавчевић је рекла да здравствени радници могу бити преносиоци инфекције, а да је једна од мера која се може доносити индивидуално, од болнице до болнице, у зависности од епидемиолошке ситуације, да се запосленима, након одмора, може тражити доказ да нису заражени.

Према њеним речима, вакцине су доступне од децембра тако да су сви здравствени радници, који одговорно схватају свој посао, а који немају контраиндикацију, примили вакцину.

Они који на дужи временски период оду са свог радног места, приликом повратка морају да буду безбедни за своје пацијенте и болничку средину подвукла је она, истакавпи да треба да пруже доказ да нису заразни а то је ПЦР тест.

Кисић Тепавчевић је, такође, навела податак да је у установама социјалне заштите вакцинисано више од 90 одсто корисника и 80 одсто запослених, што је довело до тога да су у претходном периоду у тим установама забележени само спорадични случајеви заражених коронавирусом.

Када је реч о здравственим установама и броју вакцинисаних који раде у тим установама, она је рекла да нема прецизне податке, али и да би свака од тих установа требало да доноси индивидуалне мере, у зависности од актуелне епидемиолошке ситуације.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/nevakcinisanim-zdravstvenim-radnicima-potreban-pcr-test-po-povratku-sa-odmora/