Početna » НЕВРЕМЕ ИЗАЗВАЛА ДВА ФАКТОРА Овако је дошло до суперћелијске олује која је опустошила Србију: Проблем је почео већ у мају и јуну

НЕВРЕМЕ ИЗАЗВАЛА ДВА ФАКТОРА Овако је дошло до суперћелијске олује која је опустошила Србију: Проблем је почео већ у мају и јуну

ВЕЋ десетак година стручњаци упозоравају да је наш регион погођенији климатским променама и да температуре расту више него што је светски просек.

од Паланка данас
0 Коментар

Зато имамо изузетно високе температуре и после таквих дана по правилу следе олује и обилне падавине за кратко време. Дејан Владиковић, хидролог Републичког хидрометеоролошког завода каже за РТС да је узрок јучерашњег невремена био судар топле и хладне струје.Дејан Владиковић је гостујући у Дневнику РТС-а изјавио да смо претходних десет дана имали два топлотна таласа са јако високим температурама и да је онда следио продор хладног ваздуха. Каже да су при том судару настале бурне појаве које су резултирале невременом.

– Сад се користи јако често тај израз суперћелијске непогоде, то су изразито јаке грмљавинске непогоде са екстремно јаким ветром и са појавом града. Он код нас јуче није био толико изражен као у неким претходним епизодама, али на подручју Словеније и Хрватске је он био израженији – навео је Владиковић.

Каква је хидролошка ситуација?

Према његовим речима, хидролошка ситуација је сада још увек повољна.

– Шта је разлог томе? То нису јучерашње падавине јер ми нисмо имали јако пуно падавина јуче. Основни разлог је што смо у мају и јуну имали пуно падавина и онда, након великих врућина, нисмо ушли у период малих вода. Ми очекујемо да ће то бити за неких 15-20 дана. Значи, сада је јако повољна хидролошка ситуација – навео је Владиковић.

Владиковић подсећа да су пре годину дана, у ово време на снази била упозорења и ограничења пловидбе на Дунаву због ниског водостаја и чак упозорења за отежано водоснабдевање.

– То сад није случај, ми још увек нисмо у том такозваном периоду малих вода. Акумулације учествују са повременим испуштањима, оне то регулишу, држе на неком пристојном нивоу, а за следећих месец дана ћемо имати неку потпуно другу ситуацију – истиче Владиковић.

На питање да ли се слично невреме може очекивати и наредних дана и током лета, Владиковић напомиње да је оно често у овом периоду, тако да се опет очекује, не оваквих размера, али сличан продор и сличним правцем већ негде у петак на суботу и за први дан викенда.

– Али, онда опет следећа недеља, улазимо у јако топли период, чак ће негде стићи и до 39-40 степени максимална температура. То је карактеристика летњег периода, а што се тиче изгледа из угла хидрологије, очекујемо да бисмо већ негде у августу месецу могли да се приближимо неком периоду малих вода, о чему ће РХМЗ издати благовремена упозорења и по питању евентуалне редукције пловидбе и по питању отежаног водоснабдевања – закључио је Владиковић.

 

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept