НЕВРЕМЕ У СРБИЈИ, ОПАСНОСТ ОД ПОПЛАВА И БУЈИЦА

У току јутра у већем делу Србије очекује се јаче наоблачење са кишом, пљусковима и грмљавином. Понегде се очекују и грмљавинске олује са градом, олујним ветром и обилним падавинама, при чему би у веома кратком временском интервалу пало и преко 30 мм кише по м2, што би довело до опасности од поплава и бујица услед немогућности да одводни и канализациони системи, али и канали и мање реке прихвате огромне количине воде у веома кратком временском интервалу.

РХМЗ је издао упозорење.

УПОЗОРЕЊЕ ЗА ПОДРУЧЈЕ СРБИЈЕ НА ВЕЛИКУ КОЛИЧИНУ ПАДАВИНА
(за 07. јул):

Данас облачно, местимично с кишом, јаким пљусковима и грмљавином (од 20 до 30 l/m2 за кратак временски период), понегде град. У западним и централним крајевима Србије око 60 l/m2 за 24 сата, локално и више.

УПОЗОРЕЊЕ ЗА ПОДРУЧЈЕ БЕОГРАДА НА ВЕЛИКУ КОЛИЧИНУ ПАДАВИНА
(за 07. јул):

Облачно, повремено киша, у појединим деловима града јаки пљускови и грмљавина, могућ је и град, количина падавина од 20 до 30 l/m2 за кратак временски период, за 24 сата око 60 l/m2.

Хидролошко упозорење:

Током 07. и 08. јула очекују се порасти водостаја на Млави, Пеку и Тимоку, Банатским водотоцима, Колубари са притокама, Дрини, Лиму и Јадру, као и на Јасеници, Кубршници, Црници, Лепеници, Лугомиру и Ресави са могућношћу достизања упозоравајућих нивоа. На мањим бујичним водотоцима ових сливова, као и на бујичним водотоцима у широј околини Београда могућа су локална изливања.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/nevreme-u-srbiji-opasnost-od-poplava-i-bujica/