Početna » НИЖА ЦЕНА ПУТАРИНЕ ЗА ОДРЕЂЕНА ВОЗИЛА Ево када почиње наплата на магистралним путевима и брзим саобраћајницама за шлепере

НИЖА ЦЕНА ПУТАРИНЕ ЗА ОДРЕЂЕНА ВОЗИЛА Ево када почиње наплата на магистралним путевима и брзим саобраћајницама за шлепере

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић је рекао да ће са наплатом путарине на брзим саобраћајницама и појединим магистралним путевима за шлепере, што ће почети следеће године, бити више новца за одржавање и реконструкцију постојеће путне мреже, као и да ће инсистирати на томе да за електричне аутомобиле цена путарине буде нижа.

Весић је рекао да се интензивно ради на изградњи брзих саобраћајница којих ће, како каже, већ следеће године бити довољно да ће бити неопходно да и на њима почне наплата путарине.„Она ће износити око 80 одсто вредности путарине на ауто-путу и ту неће постојати наплатне рампе, већ ће се путарина наплаћивати модерним системом какав у Европи сада почиње да се инсталира, а то је сателитско праћење аутомобила“, рекао је Весић гостујући на ТВ Б92.

Што се тиче магистралних путева првог Б реда, Весић је рекао да ће неки од тих путева такође бити одређени за наплату путарине коју ће плаћати само шлепери тежине преко 7,5 тона или 9,5 тона, о чему ће бити донета одлука.

„У сваком случају, на овим путевима путарину неће плаћати путничка и комби возила, као ни мањи камиони, већ само шлепери. Мериће се тежина осовинског оптерећења, од чега ће зависити цена путарине и на тај начин ћемо штитити путеве од преоптерећења камиона“, рекао је Весић.

Он је додао да ће новац од наплате путарине ићи за одржавање путева. Навео је да ће ове године приход од наплате путарине бити између 42 и 45 милијарди динара, а да ћемо следеће године, када све ово буде заживело, имати дупло више новца од наплате путарине, што самим тим значи и више новца за одржавање и реконструкцију постојеће путне мреже.

Весић је навео да ће у будућности инсистирати на томе да електрични аутомобили имају нижу цену путарине и додао да ће то бити једна од мера како би се поспешила куповина тих аутомобила.

„Поред тога, инсистираћу на томе да се направи разлика између цене путарине за камионе који имају ‘еуро 6’ моторе и оне који имају моторе ‘еуро 5’, ‘еуро 4’ и тако даље јер они са ‘еуро 6’ моторима заиста доприносе очувању животне средине“, рекао је Весић.

Навео је да ће се водити рачуна о томе да се направи разлика између тога да ли се путарина плаћа кешом или тагом, па је додао да ће они који је буду плаћали тагом, односно електронски, имати повољније услове.

Б92You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept