НОЋАС И ЈУТРОС ЗЕМЉОТРЕСИ У ОКОЛИНИ КРАГУЈЕВЦА, ТРЕСЛО СЕ И У ТОПОЛИ

 

Двадесет пет минута иза поноћи у Србији се осетио земљотрес, директор Републичког сеизмолошког завода Бранко Драгичевић изјавио је јутрос да је синоцњи земљотрес код Kрагујевца био магнитуде 3.9 степени по Рихтеровој скали, а да је епицентар био 10 километара јужно од Kрагујевца. Интензитет у епицентру процењен је на V-VI степени Меркалијеве скале, рекао је Драгичевић за ТВ Тањуг.

Он је доdао да је првобитно магнитуда земљотреса била одређена на 4.1 јединица по Рихтеру.

Драгичевић је рекао да је овај земљотрес могао да изазове мања оштећења на рањивим објектима или објектима који нису сеизмички обезбеђени.

Земљотрес се осетио и у Kраљеву, али и у Београду.Навео је да је јутрос у 5.18 забележен један накнадни потрес магнитуде 2.0, који су само регистровали инструменти, а није се могао осетити.

Драгичевић је истакао да се живи на планети која је динамична и да овакви земљотреси треба да упозоре на то да тло није стабилно.

Указао је да треба да престане да се говори о земљотресима, а да почне да се прича о томе како да се људи заштите од њих.

Иначе јутрос у 9 часова је регистрован и трећи потрес и то  у Тополи јачине 1,7 јединица по Рихтеру, како је објављено на сајту  Републичког сеизмолошког завода.

На данашњи дан пре 11 година догодио се земљотрес у Kраљеву јачине 5,4 степена Рихтерове скале.

Подсетимо, претходних дана се тресло тло у Младеновцу.

Прво се у суботу у 8.13 осетило подрхтавање тла јачине 2,6 степени Рихтерове скале, а затим још једно увече у 23.32 то јачине 3,9 степени.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/nocas-i-jutros-zemljotresi-u-okolini-kragujevca/