НОЋНА ТАРИФА НЕ ПОЧИЊЕ У ИСТО ВРЕМЕ У ЦЕЛОЈ СРБИЈИ

Све више је домаћинстава у којима веш-машина ради после поноћи и где се ручак спрема још у зору. Тако се сви кућни послови обаве са мање пара, јер је нижа, ноћна тарифа чак четири пута повољнија од дневне. Иако увек траје осам сати, јефтина струја не почиње свуда у исто време.

– Ради обезбеђивања уравнотеженог рада електроенергетског система и спречавања преоптерећења уређаја, доба примене „ниже дневне тарифе“ почиње између 22.00 и 24.00 и траје непрекидно осам часова – кажу у „Електропривреди Србије“.

Црвена лампица на бројилима најпре се „пали“ у централној Србији, где нижа тарифа почиње у 22 часа. По повољнијим ценама струја се у овом делу наше земље користи до шест часова ујутру. Сат касније јефтиније киловате могу да користе Војвођани, и то до седам часова.

– На подручју Београда сигнал за промену тарифе на бројилима шаље се аутоматски даљинским путем из командног центра дистрибуције – истичу у ЕПС. – Нижа тарифа примењује се од 24.00 до осам часова сваког дана, без обзира на нерадне дане, државне или верске празнике.

У ЕПС тврде да је доба примене ниже тарифе одређено методологијом за одређивање цене електричне енергије за јавно снабдевање, коју је усвојила Агенција за енергетику Србије (АЕРС).

Померање часовника током зимског и летњег рачунања времена довело је многе потрошаче у сумњу да ли те промене утичу на време када се активира јефтина струја. У ЕПС наглашавају да се сигнал за промену тарифе шаље аутоматски, па да та померања никако не утичу на време када стартује нижа тарифа.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/nocna-tarifa-ne-pocinje-u-isto-vreme-u-celoj-srbiji/