НОВА ДОЗВОЛА ЗА ПИШТОЉ 100 ЕВРА

Замена старих оружних листова за нове биометријске исправе коштаће грађане који поседују ватрено оружје више од 12.000 динара, пишу данашње „Вечерње новости“.

Издавање новог оружног листа кошта 1.500 динара (600 динара кошта образац који израђује Завод за израду новчаница). Грађани који поседују оружје са олученим цевима – пиштоље, револвере, карабине – дужни су да уплате и републичку таксу која износи 5.360 динара. Многи власници пиштоља и пушака, међутим, ово доживљавају као двоструки намет, јер су исту таксу платили приликом одобравања набавке и регистрације оружја.

Уз ове трошкове, лекарско уверење кошта од 3.500 до чак 6.000 динара (зависно од здравствене установе), што укупан износ замене овог документа подиже и на више од 12.000 динара.

Преносећи незваничне податке Националне асоцијације за оружје (НАОС), лист наводи да грађани Србије поседују око 600.000 оружних листова а да рок за замену старих исправа истиче за девет месеци.

Поред замене старих оружних листова, Законом о оружју и муницији, који се примењује од марта 2016. године, уведена је новина по којој је на једном новом оружном листу омогућена регистрација до десет пиштоља или пушака.

Новости-Бета

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/nova-dozvola-za-pistolj-100-evra/