НОВА ГОДИНА НАМ ДОНЕЛА ВЕЋИ МИНИМАЛАЦ, ВЕЋУ ТВ ПРЕТПЛАТУ, НОВИ СЕТ ЗАКОНА…

Нова година донела нам је и сет нових закона и измена, што ће битно утицати на наше животе и посебно на новчанике.

Минималац је повећан за 11 посто, пензије ће се обрачунавати по швајцарском моделу, породиље знају колика им је накнада за свако дете, саобраћајне дозволе и регистарске таблице постају трајне,  извршитељи ће утеривати дугове, а пластичне кесе одлазе у историју.

Триста педесет хиљада запослених, који примају минималац, од Нове године имају већу, гарантовану зараду од 30 хиљада и 22 динара, а милион и седамсто хиљада пензионера добијаће пензију увећану за 5,4 посто. Преведено у новац, пензиони чекови биће дебљи од 540 динара, колико ће добити они са минималним пензијама, до седам хиљада колико следује примаоцима највећих пензија. Ресорни министра Зоран Ђорђевић најављује усвајање још неколико нових закона и стратегија, али нема дилему шта је најважније од оног што је првог јануара ступило на снагу.

И  возачи могу да одахну у новој години. Министар полиције Небојша Стефановић каже да ћемо регистарске таблице мењати, не као раније на 9 година, већ само ако су оштећене или украдене, док ће саобраћајне дозволе убудуће бити трајне. Једна од најважнијих олакшица за грађане је укидање пореских пријава. Сви послови закључени код нотара, биће прослеђени локалним  самоуправама, каже државна секретарка у министарству финансија Славица Савчић.

Седам закона, који су за Нову годину ступили на снагу, тичу се одређених категорија становника, а онај осми свих грађана Србије. Пластичне кесе званично су избачене из употребе, иако тренутно ни грађани ни трговци не знају како ће та промена бити  реализована у пракси.

На снагу ступају пореске олакшице које се односе на компаније које повећавају број запослених или она предузећа која запошљавају лица која нису била у радном односу током 2019. године.

Постоје и подстицаји за грађане Србије који живе у иностранству уколико се врате и запосле у Србији. За њих је предвиђено смањење основице за обрачун пореза и доприноса од 70 одсто у периоду од пет година.

Предлог закона о изменама и допунама Закона о порезу на доходак грађана и Предлог закона о доприносима за обавезно социјално осигурање предвиђају, на пример, продужење рока за коришћење старих пореских олакшица за запошљавање нових радника до 31. децембра 2020. године.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/nova-godina-nam-donela-veci-minimalac-vecu-tv-pretplatu-novi-set-zakona/