НОВА КЊИГА ДРАГОЉУБА ЈАНОЈЛИЋА

Драгољуб Јанојлић, члан Савеза књижевника у отаџбини и расејању, из Смедеревске Паланке, објавио је нову књигу. Носи наслов „Бекство из предворја смрти“ и седамнеста је у његовом књижевном скору.

У овој књизи, чији је издавач Установа Културни центар у Смедеревској Паланци сабрана су казивања преживелих заточеника из фашистичких и усташког логора Јасеновац.
Исповести логораша Јанојлић је забележио још крајем прошлог века, а угледала су светлост дана захваљујући разумевању и финасијској потпори Општине Смедеревска Паланка.
Од казивача књигу је дочекала само Илинка Осман која је у логор Стара Градишка и Јасеновац депортована кад је имала само четири године.
У књизи су заступљени и бегунци из немачких логора у Норвешкој. Ова књига на насловној страни доноси и историјску фотографију три бегунца: Драгољуба Ђорђевића, Петра Красуље, Јована Стефановића и непознатог шведског војника. Снимљена је на шведској-норвешкој граници 28 октобра 1943. године у Дуведу. Њу је аутору књиге 1977 године уступио Петар Красуља уз напомену да се иста таква налази у једном норвешком музеју.
Планирано је да промоција буде на Градском стадиону „Непокорена младост“, где се током Другог светског рата налазио Завод за преваспитавање комунистичке омладине.
(Огранак СКОР-а Смед. Паланка)

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/nova-knjiga-dragoljuba-janojlica/