четвртак, јун 20, 2024
Početna » НОВА ПРАВИЛА И НОВЕ ТАБЛЕ НА АУТО-ПУТУ КРОЗ БЕОГРАД! Почињу да важе од данас, а ово су све новине за возаче

НОВА ПРАВИЛА И НОВЕ ТАБЛЕ НА АУТО-ПУТУ КРОЗ БЕОГРАД! Почињу да важе од данас, а ово су све новине за возаче

Почиње замена комплетне сигнализације на бившем ауто-путу кроз Београд, који је према новој категоризацији мотопут. Зелене табле ћемо заменити плавим таблама и та замена ће трајати 50 дана, најавио је ресорни министар Горан Весић истичући да је на мотопуту максимална дозвољена брзина 100 километара на сат, а кроз насељено место 80 километара на час. Зауставна трака остаје засад отворена само за возила хитних служби.

од Паланка данас
0 Коментар

Влада Републике Србије усвојила је Уредбу о категоризацији државних путева и том уредбом су први пут у Србији уведени нови путеви – мотопутеви. Реч је о брзим саобраћајницама на којима је ограничење брзине 100 километара на час, осим кроз насељено место, где се возила могу кретати брзином до 80 километара на час.Министар саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић рекао је за РТС да се гради неколико таквих саобраћајница – између Лознице и Шапца, Фрушкогорски коридор, Дунавски коридор, брза саобраћајницу која почиње на Бачком Брегу, па иде преко Сомбора, Куле, Врбаса, Србобрана, Бечеја, Новог Бечеја, Кикинде и Српске Црње.

“То су све брзе саобраћајнице на којима ћемо успоставити другачији режим и наплате, који неће бити исти као на ауто-путу. И у том смислу је било неопходно да уведемо нову категорију путева”, рекао је Весић.

На бившем ауто-путу кроз Београд постављају се плаве табле
Измене се односе и на бивши ауто-пут кроз Београд, који је изградњом обилазница око Београда постао градски булевар, каже Весић подсећајући да је он преименован у мотопут.

 

“Од данас почиње замена свих комплетних сигнализација. Значи, оне зелене табле ћемо заменити плавим таблама и та замена ће трајати 50 дана. Заменићемо 318 знакова, 25 великих табли и оно што возачи треба да знају, да је сада, кад се поставе нове табле, нова сигнализација, вожња на мотопуту која је дозвољена 100 километара на сат, а не више 130 као на ауто-путу, а кроз насељено место 80 километара на сат”, поручио је Весић.

Појашњава да то значи да се од петље Добановци до петље Бубањ поток, на том мотопуту може возити брзином од 100 километара на сат, а кроз сам град, на деловима који пролазе кроз Нови Београд и у делу после Хитне помоћи према Бубањ потоку, могуће је возити 80 километара на сат.

Зауставна трака само за возила хитних служби
Зауставна трака, која се колоквијално зове жута трака, и даље остаје отворена само за возила хитних служби. “Уколико град Београд буде изразио жељу, ми можемо да причамо о томе да се та трака може користити и за јавни превоз”, рекао је Весић напомињући да се зауставна трака нигде не може користити као возна за путничка возила.

РТСPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept