НОВА ПРАВИЛА ПИО ФОНДА-ГРАТИС БАЊА САМО ЈЕДНОМ ТОКОМ ПЕНЗИОНЕРСКОГ СТАЖА

Српски пензионер чији чек не прелази просечан износ убудуће ће на бесплатну рехабилитацију преко ПИО фонда моћи само једном током свог пензионерског стажа.

До сада су правила налагала да је могуће конкурисати сваке пете године. Сада су одредбе промењене како би се изашло у сусрет што већем броју људи, јер се сваке године за овај вид рехабилитације за једно место јави по неколико корисника.

Како сада ствари стоје, конкурс за бесплатну рехабилитацију биће расписан када се стекну здравствени и безбедносни услови да најстарији искористе ово право. Да није било короне, они би већ увелико били на опоравку.

– Нови правилник, који је ступио на снагу 11. јуна ове године, прописује да се право на бесплатни опоравак у некој од бања Србије може остварити само једном у току примања пензије – кажу у ПИО. – Обезбеђена је равномернија расподела средстава за рехабилитацију корисника без обзира на категорију осигурања, као и усмеравање средстава друштвеног стандарда према корисницима пензија са најнижим износима пензије.

У првом кругу моћи ће да конкуришу и они који су раније ишли по старом правилнику, а нови прописи важе за убудуће. Друга новина за најстарије јесте и да ће се ранг-листа за опоравак о трошку ПИО фонда сада утврђивати према врсти пензије, односно према томе да ли је старосна, инвалидска, породична, а до сада се утврђивала по категоријама осигураника и у свакој категорији по врсти права.

Средства за рехабилитацију распоређиваће се по филијалама и општинама и према броју корисника чија пензија не прелази износ просечне пензије, што је за исплату у јуну било 27.760 динара. То значи да ће у општинама где има више корисника са нижим примањима бити и више бесплатних места у бањама. Раније су средства била сразмерна укупном броју корисника. За бесплатну рехабилитацију најстаријих у бањама обезбеђено је 436,6 милиона динара.

Пензионерка Мила Тошић из Београда сматра да је увођење нових правила за бесплатан боравак у бањи сасвим у реду, јер је због тзв. пристојних пензија, јер великих нема, трпела управо категорија пензионера са таквим примањима.

– Док су подизане мале пензије, стизале су бенефиције за плаћење комуналија, дотле ми са мало више од просека нисмо имали права ни на шта – каже наша саговорница.

Извор:Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/nova-pravila-pio-fonda-gratis-banja-samo-jednom-tokom-penzionerskog-staza/