Početna » НОВА ПРЕВАРА У СРБИЈИ Ево шта треба да УРАДИТЕ ако добијете овакву ПОРУКУ! Једну ствар нипошто немојте, може СКУПО да вас кошта

НОВА ПРЕВАРА У СРБИЈИ Ево шта треба да УРАДИТЕ ако добијете овакву ПОРУКУ! Једну ствар нипошто немојте, може СКУПО да вас кошта

Велики број грађана Србије, претходних дана, добио је СМС поруку у име "Поште", а у вези са преузимањем пошиљке.

од Паланка данас
0 Коментар

Од њих се тражи да потврде адресу за пријем, а истина је да се ради о још једном покушају преваре. Из „Поште Србије“ кажу да су се слични покушаји дешавали и раније и позивају грађане да не наседају.Достава вашег пакета је обустављена због недостатка броја улице у пакету…, исти или сличан текст СМС-ом последњих дана добио је велики број грађана Србије. Покушај преваре се понавља.

Није мало оних који су отворили линк у поруци, уверени да је то начин да заиста преузму пошиљку. Из „Поште Србије“ напомињу да грађани обрате пажњу на број са којег је послата порука.

Директор ЈП „Пошта Србије“ Зоран Ђорђевић рекао је да се доста често јављају такве врсте превара.

Покушавају на различите начине, али све имају исту матрицу и ако се погледа мало детаљније онај ко шаље – то је углавном неки непознати страни број. Пошта никада СМС-овима и личним порукама није тражила било какве уплате, значи, ми можемо да известимо само да ће роба бити испоручена у неко време и да ће то бити могуће платити куриру који донесе пакет на адресу, објаснио је Ђорђевић.

Ненад Бумбић из Заштите потрошача рекао је да пошта и све курирске службе имају могућност да се преко њиховог сајта или путем позива кол центру провере основни подаци о пакету или писму које примате.

Можете да проверите одакле потиче пакет или писмо, можете да проверите и ко је пошиљалац и ако нисте нешто очекивали ако вам је непознато порекло пакета – можете проверити путем кол центра или сајта, каже Бумбић.

Није то први покушај преваре и отимања новца на овај начин. Многе компаније су до сада биле мета превараната који су за то видели простор.

Из „Поште Србије“ кажу да су већ неко време на удару превараната који, користећи лого и име фирме, покушавају да дођу до бројева картица и сигурносних кодова како би им отели новац.

Десет година имамо константно талас организованих превара путем пошиљки и углавном иза њих стоји исти тим људи. Рецимо, једна од превара је када неко позове из неког кол центра и понуди вам да будете срећни добитник бесплатног познатог производа и једино што треба да урадите је да покријете трошкове слања тог производа из Словеније, што кошта 10 евра. У питању су увек познати производи чија је цена осетно већа, а на крају оно што добијете је такав производ али фалсификат, указује Ненад Бумбић.

Упућени саветују да СМС поруке које стигну, грађани обришу или блокирају и да нипошто не уносе податке са картице и сигурносне кодове на линк који је у поруци.

Дневник/Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept