Početna » НОВЧАНА КАЗНА ЗА ТРГОВЦЕ КОЈИ НЕ ИСТАКНУ РАДНО ВРЕМЕ 100.000 ДИНАРА

НОВЧАНА КАЗНА ЗА ТРГОВЦЕ КОЈИ НЕ ИСТАКНУ РАДНО ВРЕМЕ 100.000 ДИНАРА

Привредници који се баве трговином или угоститељством имају у односу на друге делатности обавезу да истакну видно обавештење о радном времену, као и о нерадним данима. У случају да не истакну радно време или његову промену могу бити кажњени.

Пореска саветница Звездана Писаревић каже да су за делатности трговине и угоститељства прописане казне, али да контролу спровођења ове регулативе врше инспекције локалне самоуправе, као што су комунална инспекција, тржишна инспекција и сличне.Наша саговорница подсећа да је Законом о трговини одређено да трговац и пружалац услуге само

стално одређују радно време у складу са овим законом и посебним прописом јединице локалне самоуправе.“Трговац и пружалац услуге су дужни да на јасан, несумњив и лако уочљив начин истакну радно време на продајном месту, као и да се у сваком тренутку придржавају означеног радног времена. У случају ванредних промена, прекида или других облика привременог престанка обављања трговине на одређеном продајном месту, дужни су да те измене означе”, објашњава Писаревић у разговору за Бизнис.рс.

Kада је реч о томе колико дуго ће трговци радити, то је такође део овлашћења јединица локалне самоуправе. Њихова је надлежност да дефинишу максимално радно време за одређене делатности, што значи да привредни субјекти самостално одређују колико ће радити, а то може бити и краће од максимално утврђеног радног времена.

Локална самоуправа доноси одлуку о максималном радном времену за све привредне субјекте који послују на територији те општине, а нарочито забрану продаје алкохолних пића после 22х, као и време продаје појединих врста робе чија употреба може битно да утиче на јавни ред и мир (алкохолна пића, пиротехника и слично).

Треба нагласити да трговине могу да не раде у време државних празника, али уколико одлуче да раде дужне су да то истакну на главном улазу у објекат.

“Такође, трговци имају обавезу да направе и објаве на видном месту распоред радног времена за време празника, најмање три дана пред државни празник или неки други нерадни дан. Стога свако треба да погледа шта је прописано Одлуком локалне самоуправе у месту у коме ради”, каже Писаревић и додаје да промена радног времена није прописана као обавеза, али је ствар добре пословне праксе, осим код делатности трговина.

На често питање привредника који се баве трговином да ли је потребно пријављивати – и коме – промену радног времена, пореска саветница одговара да за тим нема потребе, осим што је пожељно обавестити пословне партнере и купце.

“Kолико ће нека трговина радити такође се одређује по слободној вољи, али најчешће у складу са потребама купаца”, каже Звездана Писаревић.

Извор: бизнис.рс

You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept