НОВЧАНЕ КАЗНЕ ЗА РОДИТЕЉЕ НЕВАЉАЛИХ ЂАКА

Нацрт закона о основама система образовања предвиђа значајно веће казне за родитеље уколико они или њихова деца грубо прекрше школска правила. Од 5.000 па до 100.000 динара родитељ ће морати да плати ако не упише дете у предшколски програм или ако дете не иде у школу. По џепу родитеља ићи ће и ако не пријаве у року од 48 сати да дете не може да дође на наставу. Имају рок од осам дана да оправдавају његов изостанак. Казна их чека ако и сами прекрше правила понашања које поставља установа. Ако дете начини неки од тежих прекршаја дисциплине у школи, родитељи ће морати на суд – да одговарају прекршајно или кривично.

Још више, од 30.000 до 100.000 динара, родитеље ће коштати ако њихово дете малтретира вршњаке – ако удари, вређа, омаловажава или угрожава здравље вршњака. Казна их чека и ако њихово дете нарушава углед и част другог ученика или наставника.

Пооштрене су казне и за директоре, а први пут новчано ће бити кажњени секретари школа који не буду савесно обављали свој посао. Њих чека “рачун” од 5.000 до 100.000 динара. Драконске казне предвиђене су за просветне заводе, које би кашњење у раду могло да кошта од 500.000 до милион динара.

Једна од највећих новина закона биће увођење финансирања установа “по глави” ученика. Овај модел примењиваће се од школске 2020/21. године.

И раније је било покушаја да се уведе плаћање према броју ученика, па је 2011. године и започет пилот-пројекат, а план Министарства просвете био је да од школске 2014/15. ово постане модел финансирања свих школа у земљи. Од тог плана се одустало, јер није направљена рационална мрежа школа, што је предуслов за овакво финансирање.

Време које ђаци проводе у школи више се неће мерити школским часовима, него сатима. У њихов радни дан рачунаће се обавезни и изборни часови, ваннаставне активности… На основу укупне сатнице, одређиваће се оптерећеност.

Ђаци ће моћи да оснивају ученичке задруге, у оквиру којих ће моћи да се опробају у предузетништву.

Средњошколце ће дочекати и велика матура, која би требало да буде спремна за школску 2018/19. годину. Општа матура замениће пријемне испите, али модел ће прво бити тестиран као пилот-пројекат, а потом уведен у све школе.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/novcane-kazne-za-roditelje-nevaljalih-djaka/