НОВЧАНИЦА ОД 20 ЕВРА ДОБИЈА НОВУ ЗАШТИТУ

Представници Бундесбанке саопштили су да ће од 2021. године новчанице од 20 евра друге серије (серија Европа) након штампања бити премазиване заштитним премазом који треба да омогући дужи животни век тих новчаница. Исти премаз већ се користи код новчаница апоена 5 и 10 евра друге серије – наводе из Народне банке Србије.

Ова заштита примењује се код апоена евра мање вредности јер те новчанице имају већи обрт, односно чешће мењају власника у односу на апоене веће вредности, због чега се брже хабају и оштећују, па имају краћи животни век.

– Дакле, циљ премазивања поменутих апоена новчаница евра је продужавање њиховог животног века и последично, смањивање трошкова њиховог штампања – истичу из централне банке, уз напомену да визуелно нема разлике између новчаница евра које су заштићене на описани начин у односу на оне које нису заштићене.

– Могуће је да се на додир осети разлика која је незнатна – додају у НБС.

Из Народне банке Србије наводе да се не планира повлачење из оптицаја било ког апоена (или серије) новчаница евра, па тако нема ни замене или рокова.

– Ове новчанице ће се свакако појавити и у Србији, а када ће то бити, не можемо прецизно рећи, јер то зависи од околности на које није могуће утицати – кажу у НБС.

НБСImage by Marek Studzinski from Pixabay

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/novcanica-od-20-evra-dobija-novu-zastitu/