НОВЧАНИЦА ОД 50 ЕВРА СЕ НАЈЧЕШЋЕ ФАЛСИФИКУЈЕ

Новчанице од 2.000 динара, 100 долара и 50 евра највише су на мети фалсификатора, судећи по откривеним лажним валутама у Србији током првих шест месеци ове године.

Према подацима Народне банке Србије, број фалсификата у оптицају се смањује, па је од јануара до јула откривено укупно 2.228 лажних динара што је за четвртину мање у односу на исти период лане.

Када је реч о страном новцу, број „лажњака“ се преполовио. Откривено је свега 606 страних новчаница, наспрам чак 1.216 комада у истом раздобљу 2016. године. Иако међу њима предњачи евро, као најзаступљенија страна валута у Србији, по старом добром обичају фалсификатори и даље воле да кривотворе новчаницу од 100 долара.

– У првих шест месеци ове године откривено је 137 фалсификованих новчаница америчког долара, што је преко два пута више него у истом периоду лане, када су евидентирана 63 комада тих новчаница – упозоравају у НБС. – Од јануара до јуна ове године евидентиран је претежно фалсификат апоена од 100 долара.

Откривене су четири лажне новчанице британске фунте, али и шест комада немачких марака, које више нису у оптицају, али и даље могу да се замене за евро у немачкој централној банци. И у Србији две банке раде откуп немачких марака, и то за динаре. Реч је о Комерцијалној и Рајфајзен банци.

Када је реч о вредности лажног новца, кривотворени динари, откривени у овој години, „тешки“ су укупно 3,18 милиона динара, а страни новац 54.300 евра.

Од откривених лажњака 51,9 одсто новчане вредности свих фалсификата чини евро, 32,7 одсто динар, а 14,6 одсто амерички долар.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/novcanica-od-50-evra-se-najcesce-falsifikuje/