НОВЧАНИЦА ОД 500 ЕВРА СЕ НЕ ПОВЛАЧИ ИЗ ОПТИЦАЈА САОПШТИЛА НБС

Грађани немају никаквих разлога за бригу у погледу поседовања и коришћења новчанице апоена 500 евра, саопштено је из Народне банке Србије.

Она се може користити за све легалне трансакције (мењачки послови, полагање на штедњу у банкама, коришћење за дозвољена плаћања у земљи и плаћања у иностранству) и не постоји никаква најава Европске централне банке да би ова новчаница могла бити повучена из оптицаја, истичу из НБС.

Новчаница апоена 500 евра је законито средство плаћања у земљама Европске монетарне уније, баш као и сви други апоени новчаница евра, серије А.

Дакле, у оптицају су истовремено две серије новчаница евра. Поред старе серије, серије А, у оквиру које се налази седам различитих апоена, и то, апоени 5, 10, 20, 50, 100, 200 и 500, у оптицају су и новчанице евра серије Б (пуштане у оптицај сукцесивно од 2013. до 2019. године), која се састоји од шест апоена, будући да не садржи апоен од 500 евра (овај апоен у поменутој серији Европска централна банка неће пуштати у оптицај јер је примећено да је апоен 500 ЕУР серије А често коришћен у незаконитим трансакцијама).

Грађанима из кабинета гувернера НБС препоручују да због своје сигурности, а у смислу појаве фалсификата, мењачке послове обављају у банкама и код овлашћених мењача.

Image by Alexas_Fotos from Pixabay

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/novcanica-od-500-evra-se-ne-povlaci-iz-opticaja-saopstila-nbs/