Početna » НОВЕ ЦЕНЕ ПУТАРИНА ОД ПОНОЋИ Ево колико ћемо плаћати од СУБОТИЦЕ до ДИМИТРОВГРАДА

НОВЕ ЦЕНЕ ПУТАРИНА ОД ПОНОЋИ Ево колико ћемо плаћати од СУБОТИЦЕ до ДИМИТРОВГРАДА

Возачи у Србији плаћаће од 10. јула веће путарине

Највећи износ се плаћа од Београда до Димитровграда – 1.670 динара. Попусте ће и даље остваривати корисници електронске наплате од 6 одсто као и камиони са моторима “ЕУРО 6” од 10 одсто, каже министар Горан Весић.Од поноћи нове цене путарина у Србији. Увећане су за око 10 одсто, па ће возачи путарину од Београда до Шида сада плаћати 500 динара, уместо досадашњих 450, од Обреновца до Прељине 560, а од Београда до Суботице 800 динара. Највећи износ плаћа се од Београда до Димитровграда – 1.670 динара.

Попусте ће и даље остваривати корисници електронске наплате од 6 одсто као и камиони са моторима “ЕУРО 6” од 10 одсто.

Министар саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре Горан Весић најавио је да ће Влада Србије до краја године основати предузеће за наплату путарине, јер ће се од следеће путарина наплаћивати на брзим саобраћајницама.

“Ми тренутно немамо довољан број километара брзих саобраћајница, али до краја године ће бити завршен пут Шабац-Лозница, то је 54 километара, па 2026. ће бити завршено 47 километара Фрушкогорскогг коридора, до средине следећег године Дунавски коридор, то је скоро 69 километара, то су све брзе саобраћајнице на којима ће се вршити наплата”, рекао је Весић за РТС.

Према његовим речима, цена путарине на тим саобраћајницама неће бити као на ауто-путевима.

Такође, каже, уводи се наплата за камионе преко 7,5 тона на појединим магистралним путевима, како би их заштили од прекомерног оптерећења.

Важно поспешити наплату таговима
Рекао је да је веома важно поспешити наплату путарине таговима, јер то убрзава пролаз на наплатним рампама и олакшава плаћање.

“Када дођете на наплатну рампу, ако имате таг, никада немате гужву, ако немате таг, ту су и гужве, треба куповати тагове”, рекао је Весић.

Ново предузеће би, каже, требало се позабави и тиме да они који купују тагове, добију у вредности тага бесплатну путарину.

Најавио је и да ће бити уведени одређени попусти за електричне аутомобиле кад је у питању наплата путарине.

“До маја следеће године постављамо 80 нових електропуњача, 16 нових зелених оаза на ауто-путевима. Ми ћемо имати 320 нових пуњача у наредне 4 године. Већ у новембру ће бити првих 6 оаза, значи првих 30 пуњача ће бити постављено. Радимо да на улазима у Србију направимо могућност да се камиони пуне водоником”, навео је Весић.

Веома је важно, каже, да се путеви прилагоде новим потребама како би остали конкурентни за странце.

“Ми смо транзитна земља и велики број странаца пролази кроз Србију, за нас је веома важно да наши путеви буду атрактивни, да задовољавају све потребе које нови аутомобили имају и у том смислу радимо на томе да претворимо постојеће ауто-путеве у паметне ауто-путеве”, рекао је Весић.

До 50 милијарди од наплате путарине ове године
Српски таг може да се користи и даље само у Северној Македонији и у Црној Гори, а Весић очекује и да се заврши са Грчком

“Ми у овом тренутку имамо 66.000 корисника који имају тај Опен Балкан таг и сигуран сам да ће бити много више тих тагова када буду завршили интеграцију са Грчком, зато што велики број наших аутомобила последњих лети улази у Грчку, некада кажу око 10.000 дневно. То је веома важно да се уради и ја сам сигуран да ће када будемо направили ново предузеће да ће имати помак и у томе”, рекао је Весић.

Очекује између 48 и 50 милијарди од наплате ове године, а у наредне две и до 75-80 милијарди.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept