НОВЕ ИНСТРУКЦИЈЕ МИНИСТАРСТВА ЗДРАВЉА ЗА ЗАКАЗИВАЊЕ ПАЦИЈЕНТИМА

Све  особе са инвалидитетом, њихове родитеље или старатеље, као и оболеле од појединих тешких хроничних болести, здравствене установе требало би убудуће да примају и са упутима без заказаног термина, и то што је брже могуће.

Упутство да се одмах примају на прегледе односи се на децу са сметњама у развоју и са инвалидитетом, децу оболелу од епилепсије, аутистичне особе, особе са менталном ретардацијом, оболеле од церебралне парализе и са сличним деформитетима, оболеле од ретких болести, слепе и слабовиде, глуве и наглуве, психијатријске пацијенте. Затим на родитеље, старатеље или хранитеље наведене популације, жртве насиља, трговине људима, самохране родитеље, особе које су смештене у сигурне куће, ратне војне инвалиде.

То је нова инструкција Министарства здравља, која би требало да се примењује у оквиру Интегрисаног здравственог информационог система (ИЗИС), путем којег се, тамо где је уведен, заказују прегледи на сва три нивоа здравствене заштите: примарном, секундарном и терцијарном.

Министарство здравља препоручило је амбулантама, домовима здравља и болницама посебан режим за пријем угрожених категорија становништва, на иницијативу групе грађана.

Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/nove-instrukcije-ministarstva-zdravlja-za-zakazivanje-pacijentima/