НОВЕ ОЗНАКЕ ЗА ВЕЛИЧИНУ ЈАЈА S, M, L и XL

Таман смо научили шта значе ознаке Е, Д, Ц, Б, А, С, СС на јајима, а Министарство пољопривреде донело је правилник којим их мења и изједначава са ознакама у већем делу света.

Јаја су, годинама, по величини била подељена у седам класа – СС, С, А, Б, Ц, Д, Е – између којих је разлика у пет грама, при чему је СС најкрупније јаје и тежи више од 70 грама, а Е има мање од 45 грама.

Сада при одабиру јаја више нећемо разматрати да ли да узмемо она са ознаком С за која знамо да теже од 65 до 70 грама, или нешто мања А чија је тежина пет грама мања, већ ћемо јаја куповати као одећу, бирајући између S, М, L и XL величине. Овај начин означавања јаја заступљен је у већини земаља ван Србије.

XL – врло велика, тежине од 73 грама и већа
L – велика, тежине од 63 до 73 грама
М – средња, тежине од 53 до 63 грама
S – мала, јаја тежине испод 53 грамаОно што остаје исто су ознаке за квалитет јаја, А и Б које показују да ли су јаја свежа или расхлађена, намењена индустријској производњи. У продаји ће се наћи јаја која А класе са ознаком „екстра“, што ће означавати јаја упакована у року од четири дана од дана ношења јаја. Паковања са речима „екстра“ или „екстра свеже“ могу се наћи у малопродаји до деветог дана од дана ношења јаја.

На кутији јаја ускоро ће се налазити и податак о начину узгоја кокошака које су их снеле. Овај податак биће означем бројевима, па ће 0 значити да су јаја из органског узгоја, 1, да су у питању јаја из слободног узгоја, број 2 ће означавати јаја из подног узгоја, а 3 из кавезног.

Рок трајања јаја не може бити дужи од 28 дана. Нови правилник ступио је на снагу, али је произвођачима дат рок до 1. јула да се прилагоде новим захтевима.

Телеграф

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/nove-oznake-za-velicinu-jaja-s-m-l-i-xl/