Početna » НОВЕ ПРЕВЕНТИВНЕ МЕРЕ КОЈЕ ДО САДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ: Познато када ступа на снагу нови правилник о заштити од насиља у школама

НОВЕ ПРЕВЕНТИВНЕ МЕРЕ КОЈЕ ДО САДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ: Познато када ступа на снагу нови правилник о заштити од насиља у школама

ПРАВИЛНИК о поступању школа у случају насиља усклађен је са изменама Закона о основама система образовавања и васпитања у протеклих годину дана, а у примени ће бити од 22. фебруара.

од Паланка данас
0 Коментар

Шефица Одсека за људска и мањинска права у образовању при Министарству просвете Снежана Вуковић изјавила је данас за Танјуг да је Правилник свеобухватан и да садржи превентивне мере, што до сада није био случај.– Тим за заштиту од насиља сада има много већа овлашћења. Има могућност удаљавања ученика из непосредно обавезно васпитног рада, што не значи удаљавање из школе, али у времену најмање од пет дана до 20 дана колико траје васпитно-дисциплински поступак – рекла је Вуковић.

Како је навела, поступање у кризним ситуацијма важан је део новог Правилника.

– Тешко је предвидети кризне ситуације, али можемо предвидети нека поступања школе да умањимо неизвесност и да умањимо стрес са којима се школа носи – директори, наставници, сви запослени, родитељи и ученици. Прописане су интервенције за кризне догађаје, неке су смрт ученика, насилна смрт ученика, смрт услед саобраћајне незгоде, самоубиство ученика или запослених, масовне туче, земљотреси, као и вишеструка убиства која смо имали током мајских трагедија, која су погодила цео систем и била окидач за увођење ових процедура – казала је Вуковићева.

Правилником је предвиђено да школе имају Тим за кризне догађаје, који је подтим, односно део Тима за заштиту од насиља, као и програм поступања установе у кризним догађајима, навела је.

– Дефинисане су и кризне ситуације које на директан или индиректан начин могу погодити школску заједницу, као и кораци поступања у време и након кризног догађаја – истакла је Вуковићева.

Додала је да је Правилник објављен 14. фебруара.

– Примена увек почиње осам дана од објављивања у Службеном гласнику и можемо очекивати 22. фебруара да се примењује у школама – рекла је Вуковићева.

(Танјуг)Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept