НОВЕ ЗДРАВСТВЕНЕ КАРТИЦЕ ОВЕРАВАЋЕ СЕ АУТОМАТСКИ

У Србији 521.759 осигураника још није поднело захтев за замену папирних здравствених књижица здравственим картицама, речено је у Републичком фонду за здравствено осигурање.

У Заводу за израду новчаница у изради је 1.511.978 здравствених картица, а осигураници који су поднели захтев и чекају нову здравствену легитимацију добијају потврду на основу које имају право на здравствену заштиту.

Из РФЗО напомињу да они који имају оверену папирну здравствену књижицу могу остваривати права из обавезног здравственог осигурања до истека овере.

„Уколико нису поднели захтев за нову здравствену картицу, а истекла је овера старе здравствене књижице, имају право само на хитну медицинску помоћ“, речено је Танјугу у здравственом фонду.

Да би ова осигурана лица могла да користе у пуном обиму здравствену заштиту, потребно је, како кажу, да имају плаћене доспеле доприносе и да поднесу захтев за нову здравствену картицу.

До сада је од 6.826.231 осигураника, 4.722.234 њих добило здравствене картице, односно урађене су, али им још нису уручене.

У РФЗО кажу да ће почетком јуна ове године почети и пилот пројекат аутоматске овере здравствених картица за запослене на неодређно време, као и за пензионере и кориснике новчане накнаде преко НСЗ, без одласка на шалтер РФЗО.

“Идеја пилот пројекта јесте та да се на примеру великих обвезника, који имају запослене широм Србије, реализује аутоматска овера здравствених картица, а на основу података о плаћеним доприносима из Пореске управе, које РФЗО преузима од Централног регистра обавезног социјалног осигурања, без одласка на шалтер Републичког фонда“, кажу у РФЗО.

Они подсећају да је већ крајем 2016. године почела прва фаза аутоматске овере здравствених картица, где су послодавци мејлом могли да предају захтев за оверу здравствених картица.

„Дакле, већ сада је могуће да сви послодавци, односно обвезници уплате доприноса, матичној филијали РФЗО упуте захтев за оверу здравствених картица мејлом 04/13/2017 3:17:12 ПМ „, појашњавају у РФЗО.

До сада, ову могућност су користили многи послодавци, међу којима се „ЕР Србија“, ОТП банка, Кредит агрикол банка, Шнајдер Електрик Нови Сад, Топлана Нови Сад, Адеко, Делез. 

Извор:Дневник

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/nove-zdravstvene-kartice-overavace-se-automatski/