Početna » НОВЕМБАР ЋЕ БИТИ ДРУГАЧИЈИ НЕГО ШТО ГА ПАМТИТЕ: Прогноза за цео месец, ОВО нисте очекивали

НОВЕМБАР ЋЕ БИТИ ДРУГАЧИЈИ НЕГО ШТО ГА ПАМТИТЕ: Прогноза за цео месец, ОВО нисте очекивали

Временска прогноза за месец новембар 2023. године

Само дан и по дели нас од новембра, а временски услови скоро су па летњи, али ускоро следи и нови преокрет времена.Након првог дана уз нестабилније време са кишом и локалним пљусковима са грмљавином, други дан викенда протекао је у знаку сунчаног и веома топлог времена за ово доба године.

Максимална температура у већини предела достигла је 25°Ц, а у Београду, Лозници и Ћуприји 26°Ц.

Kао и током викенда, Србија је и данас била под утицајем нешто повишеног ваздушног притиска, уз сунчано или умерено облачно време, а биће и под утицајем термичког гребена, па је са Медитерана и са југа и даље пристизала веома топла ваздушна маса.

Након данашњег хладног јутра, при чему је у Сјеници били и мраза уз -1°Ц, током дана било је веома топло.

Максимална температура биће од 23 до 27°Ц, у Београду до 26°Ц.

С обзиром на то да је просек максималне температуре за сам крај октобра од 13 до 17°Ц, оне су ових дана и за 10 степени више од напоменутог просека.

Током дана вечери и ноћо све више јачаће циклон са запада Европе, па се у Србији очекују пад ваздушног притиска, на северу и западу и повећање облачности и то ће бити увод у промену времена која се очекује у уторак.

У уторак се под утицајем снажног циклона са запада Европе, над севером Италије очекује формирање секундарниог циклона, који ће се потом премештати преко центрлане Европе даље на исток, а у склопу њега очекује се премештање и хладног фронта.Србија ће већи део дана бити у предњем делу циклона и у топлом сектору, па се и даље очекује веома топло време, уз температуре од 22°Ц на северозападу до 26°Ц на југоистоку Европе, у Неготинској Kрајини мало хладније, до 20°Ц.

Дуваће јак југоисточни ветар, у кошавском подручју повремено са олујним ударима, вишим од 70 км/х.

Током дана очекује се даље повећање облачности. После подне у северним и западним, а током вечери и ноћи и у осталим пределима Србије очекује се јаче наоблачење са кишом и пљусковима са грмљавином. По продору хладног фронта ветар ће током вечери бити у скретању на северозападни, а очекује се и продор свежије ваздушне масе.

Ипак, као и током претходног продора хладног фронта, ни овај хладни фронт неће донети јаче захлађање.При продору хладног фронта локално су могући израженији пљускови са грмљавином.

Већ у среду пораст ваздушног притиска и стабилизација времена, па ће бити сунчано и мало свежије, али и даље натпросечно топло. Очекује се сунчано, само још ујутро понегде са слабом кишом.

Максимална температура у среду биће од 17 до 20°Ц, у Београду до 19°Ц.

У четвртак сунчано и веома топло, само на југу и истоку уз више облачности, понегде са кишом.

Максимална температура у већини предела биће око 20°Ц.

У петак и током следећег викенда западну Европу погодиће серија веома снажних циклона са Атлантика са орканским олујама. Под утицајем ових циклона, у петак се поново над северном Италијим и северним Јадраном очекује формирање секундарног циклона, а наше подручје биће у предњем и топлом сектору, уз појачану кошаву и јужна струјања.

Већ у петак у Србији јаче наоблачење, после подне и увече са кишом и пљусковима са грмљавином.

Утицај снажних циклона очекује се и током викенда, уз формирање снажног секундарног изнад Ђеновског залива и севера Италије.

Првог дана викенда биће сунчано.

У недељу ново наоблачење са кишом и пљусковима са грмљавином.

Током викенда ће под утицајем циклона дувати веома јак јужни ветар, повремено и са олујним ударима.

Осим топле ваздзушне масе, са севера Африке до нашег подручја стизаће и честице песка из Сахаре, па се у пределима са падавинама очекује прљава киша.

Максимална температура током викенда биће од 18 до 22°Ц, у Београду око 20°Ц.

Kолико су то високе температуре за почетак новембра, говоре и подаци средње јутарње температуре које у просеку износе од 4 до 7°Ц, а дневне од 11 до 15°Ц. Дакле, почетак новембра донеће и за седам степени више температуре од просека.

Према тренутним прогнозама све док буде снажна активност циклона на Атлантику и на западу Европе, време у Србији биће натпросечно топло, уз честа пролазна наоблачења и без оног правог јесењег захлађења.

Постепено хладније биће према средини месеца.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept