Početna » НОВИ ПРАВИЛНИЦИ У ОСНОВНИМ И СРЕДЊИМ ШКОЛАМА Ево кад ће се оцењивати владање

НОВИ ПРАВИЛНИЦИ У ОСНОВНИМ И СРЕДЊИМ ШКОЛАМА Ево кад ће се оцењивати владање

Владање ће се вредновати двапут у полугодишту, почев од другог разреда осмолетке, и утицаће на општи успех ученика, прописују нови правилници о оцењивању у основним и средњим школама које је објавило Министарство просвете.

од Паланка данас
0 Коментар

Како каже министарка просвете Славица Ђукић Дејановић, одељењско веће узимаће у обзир и ангажовање ђака у ван-наставним и превентивним активностима, њихово понашање према другима и извршавање школских обавеза, изостанке, те изречене васпитне и васпитно-дисциплинске мере.Такође је прописано да се писана провера поништава када 50 одсто ученика добије негативну оцену. За средње школе додатно је уређен број оцена за предмете и програме за фонд часова мањи од два недељно, као и оцењивање у средњем стручном и дуалном образовању у односу на специфичности практичне наставе.

Унија синдиката просветних радника Србије каже да је пажњу изазвала једна новина, а то је процедура у случају да родитељ сматра да одређени наставник образовно-васпитни рад не спроводи у складу са законом.

„Приговоре на рад наставника до сада су подносили родитељи директору школе или, по кратком поступку, директно Министарству просвете, и то најчешће анонимно. Новим правилником о оцењивању дефинисано је да је за подношење пријаве потребна сагласност више од половине родитеља једног одељења. Приговор се подноси одељењском старешини, који га доставља наставнику, надлежном стручном већу и директору школе. Директор прибавља мишљење надлежног стручног већа и заједно са стручном службом и секретаром школе разматра евентуално увођење појачаног васпитно-инструктивног рада, односно план истог. Поменута процедура се на сличан начин примењује и на евентуалне пријаве на рад стручних сарадника. Незадовољни одлуком директора школе, родитељи могу наставити тужакање по Министарству просвете, али тек по испоштованој, горе поменутој процедури. Увођењем јасно дефинисаних корака при пријављивању евентуалних неправилности у раду од стране наставника, смањује се могућност анонимног, појединачног и исхитреног пријављивања”, наводе. Мада нису прихваћене све сугестије УСПРС-а, једна важна јесте: да 15-минутни тестови могу бити, као и досад, саставни део како појединачне, тако и закључне оцене уз део неке друге технике (усмена провера, активност…).Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept