НОВИ ПРАВИЛНИК О ИМУНИЗАЦИЈИ

Нови Правилник о програму имунизације ступио је на снагу, а стручњаци оцењују да он доноси усклађивање са савременим програмима имунизације развијених земаља света и представља велики помак у односу на претходну законску регулативу у овој области. Увођењем препоручене имунизације, што је једна од новина, омогућена је заштита против великог броја заразних болести које су код нас актуелне.

Највећа новина је увођење коњуговане полисахаридне вакцине против обољења изазваних стрептококусом пнеумоније, у календар обавезне имунизације, као и увођење препоручене имунизације.

Препоручена активна имунизација лица одређеног узраста спроводи се на основу препоруке доктора медицине или доктора специјалисте одговарајуће гране медицине, који спроводи имунизацију уз претходну писмену сагласност лица које се активно имунизује, односно његовог законског заступника.

Заразне болести против којих ће се спроводити препоручена активна имунизација лица одређеног узраста су варичела, обољења изазвана хуманим папилома вирусима, хепатитис А, хепатитис Б, грип, обољења изазвана стрептококом пнеумоније, херпес зостер, рота вирусне инфекције, менингококна болест, дифтерија, тетанус, велики кашаљ, рубела, крпељски менингоенцефалитис и друге заразне болести у складу са законом по епидемиолошким индикацијама.

Заразне болести против којих се спроводи препоручена активна имунизација лица по клиничким индикацијама су хепатитис А, хепатитис Б, грип, обољења изазвана стрептококом пнеумоније и друге заразне болести у складу са законом.

Заразне болести против којих се спроводи препоручена пасивна имунизација применом серума, имуноглобулина, лица по клиничким индикацијама су: мале богиње, варичела, инфекција цитомегаловирусом, друге заразне болести у складу са законом.

Заразне болести против којих се спроводи препоручена активна имунизација путника у међународном саобраћају трбушни тифус, хепатитис А, хепатитис Б, грип, дечја парализа и друге заразне болести у складу са законом и спроводе се у овлашћеним здравственим установама.

Дневник

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/novi-pravilnik-o-imunizaciji/