Početna » Нови Правилник укида обавезу телевизија да емитују дечји, документарни, научно-образовни и културно-уметнички програм

Нови Правилник укида обавезу телевизија да емитују дечји, документарни, научно-образовни и културно-уметнички програм

од Паланка данас
0 Коментар

Обавеза телевизија да петину њиховог садржаја чине дечји, научно-образовни, документарни и културно-уметнички програм избачена је у нацрту Правилника РЕМ-а, који је до петка на јавној расправи, пише Цензоловка.Иако су, према досадашњим подзаконским актима, телевизије имале обавезу да петину њиховог садржаја чини такозвани квалитетан програм (научно-образовни, културно-уметнички, документарни и дечји програм), ако буде усвојен нови нацрт Правилника о условима и критеријумима за издавање дозволе за пружање медијске услуге – та обавеза више неће постојати.

Док тренутно важећи правилник о тој области каже да се „квалитетним програмом сматра програм у коме научно-образовни, културно-уметнички, документарни или дечији програм, односно програм за малолетнике, заједно или појединачно, чине више од 20% укупног годишње објављеног програма”, у нацрту новог Правилника – нема ни речи о томе.

Уместо квалитетног програма, нацрт новог Правилника помиње „разноврсност”, а не бави се посебно квалитетом садржаја.

Ивана Стевановић, извршна директорка Славко Ћурувија фондације, каже да, „ако се овакав Правилник усвоји, на националним ТВ каналима могли би се очекивати ред пропаганде и ред ријалитија”.

„Сами извештаји РЕМ-а, онда када су објављивани, констатују да су управо ови програми, који практично престају да буду обавезни, раније емитовани у промилима. Уместо да због тога изриче мере и, на концу, одузме дозволе, РЕМ сада озакоњује безобзирно понашање телевизија.” – казала је Стевановић.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept