Početna » НОВИ ПРОПИСИ: Јефтинији обрачун за прозјумере

НОВИ ПРОПИСИ: Јефтинији обрачун за прозјумере

ВЛАДА Србије усвојила је данас нову Уредбу о накнади за подстицај повлашћених произвођача електричне енергије, а најважнија новина уредбе је смањење трошкова накнаде за купце-произвођаче који производе зелену енергију за сопствене потребе.

од Паланка данас
0 Коментар

 

Како је саопштило Министарство енергетике, износ накнаде за остале потрошаче остаје непромењен.


– Новим прописом се додатно олакшава и унапређује финансијски положај купаца-произвођача, јер се основица за обрачун накнаде заснива на нето електричној енергији, а не на преузетој електричној енергији из мреже – рекла је министарка Дубравка Ђедовић Хандановић. – Овом Уредбом заокружили смо измене пореза и накнада који се односе на купце произвођаче на повољнији начин за прозјумере. Њима ће се повећати уштеде на рачунима за струју, односно смањиће им се рачуни за електричну енергију.

Она је поводом усвајања ове Уредбе нагласила и да је најважнија измена која се односи на прозјумере та да ће од сада накнаду за повлашћене произвођаче електричне енергије плаћати на разлику предате и преузете струје из мреже.

-Исту измену је Влада Србије до сада спровела и за обрачун ПДВ-а, акцизе, као и за накнаду за енергетску ефикасност – навела је министарка. – Нова уредба има значај како за домаћинства, тако и за индустријске прозјумере. Енергетска транзиција се тиче свих нас и сви морамо да учествујемо у њој и грађани и привреда и држава, стварањем повољног регулаторног оквира.

Капацитет прозјумера је у последњих 20 месеци, како додаје, порастао скоро девет пута, држава је субвенционисала скоро петину изграђених соларних електрана међу домаћинствима и сада смо заокружили неопходне измене прописа од којих ће сви који производе електричну енергију за сопствене потребе имати користи.

У саопштењу се истиче и да је уредбом прописано да ће се у случају негативне премије коју повлашћени произвођачи електричне енергије плаћају Електропривреди Србије (ЕПС) та премија примарно користити за смањење рачуна грађана.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept