Početna » НОВИ УДАР НА ПУШАЧЕ Стиже ново поскупљење цигарета, ево и за колико

НОВИ УДАР НА ПУШАЧЕ Стиже ново поскупљење цигарета, ево и за колико

Одмах после Нове године цигарете у Србији поново ће да поскупе.

од Паланка данас
0 Коментар

После последњег ванредног октобарског увећања акцизе од осам одсто уследиће нова корекција овог државног намета од 1,62 динара по паклици. То ће условити веће цене по паклици за 10 динара по паклици.Ревидирани акцизни календар је недавно усвојен и он ће важити све до краја 2025. године, када се очекује да се Србија приближи минималном износу Европске уније од 1,8 евра по паклици. Стручњаци и Фискални савет сматрају да је то сасвим извесно јер је након законских промена у овој области у септембру, тај ниво прихода већ дошао на 1,7 евра.

Поред специфичне у цену цигарета улази и пропорционална акциза од 33 посто која остаје и у наредном периоду иста, а на све то се додаје и ПДВ. Због свих тих намета произвођачи повећавају цену за 10 динара што је реално очекивати да ће применити и од 1. јануара 2024. године. Тада ће у државу касу уместо актуелних 90,99 да се слије 92,61 динар по пакли. Ако се зна да је до првог октобра тај износ био 84,25 динара онда је јасно да су планирани приходи у буџету по овом основу за наредну годину значајно већи од овогодишњих и износиће 135 милијарди динара.

Паклица има највишу цену у оним земљама где су акцизе и највеће, па тако љубитељи дуванског дима у Ирској плаћају, веровали или не, чак 14,2 евра по паклици. Нешто боље пролазе Французи, јер издвајају 11 док Срби и Бугари око три евра.

– Цене цигарета осетно варирају од преко 14 евра по паклици у Ирској до приближно 3 евра у Србији и Бугарској. Подаци показују да су малопродајне цене и акциза ниже у земљама Централно Источне Европе(ЦИЕ) у односу на друге земље чланице ЕУ и то у просеку за око 40 посто. Малопродајне цене и акцизе у Србији су за сада ниже од просека ЦИЕ, па се очекује да ће у наредном периоду наставити и даље да расту – наводи Фискални савет.

Треба додати и да ништа јефтиније неће проћи ни они који су класичне цигарете заменили електронским, јер и течност за њихово пуњење имаће корекцију од Нове године. У тој групи су и љубитељи несагоревајућег дувана, а од јануара 2024. године, акцизе ће бити уведене и на никотинске врећице, такозвани “снус”.Курир

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept