Početna » НОВИ УСЛОВИ ОД 1. ЈАНУАРА: Помера се граница за одлазак жена у старосну пензију

НОВИ УСЛОВИ ОД 1. ЈАНУАРА: Помера се граница за одлазак жена у старосну пензију

У СКЛАДУ са Законом о пензијско инвалидском осигурању, од 1. јануара године важе нови услови за одлазак у пензију.

Граница за одлазак у старосну пензију код жена помера се за два месеца, тако да је услов  у 2024. години 63 године и 8 месеци живота и најмање 15 година стажа осигурања. Код мушкараца и даље важи критеријум – 65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања.Закон прописује померање старосног услова за жене све до 2032. године када ће услови за оба пола бити изједначени, 65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања. Осигураници оба пола могу остварити право на пензију и уколико имају навршених 45 година стажа осигурања, без обзира на године живота.

За остваривање права на превремену старосну пензију од наредне године завршава се прелазни период, односно померање услова за жене па је од 1. јануара  за оба пола за остваривање овог права бити потребно 40 година стажа и 60 година живота.
У овом случају пензија се трајно умањује за 0,34 одсто за сваки месец пре навршених година живота прописаних за стицање права на старосну пензију у тој календарској години, а максимално 20,4 одсто.

 You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept