Početna » НОВИ УСЛОВИ ЗА ПЕНЗИОНИСАЊЕ ЖЕНА Померена старосна граница

НОВИ УСЛОВИ ЗА ПЕНЗИОНИСАЊЕ ЖЕНА Померена старосна граница

На снази су нова правила за пензионисање жена која се значајно разликују у односу на оне од пре неколико месеци. Жене у старосну пензију сада могу са 63 године и 6 месеци живота.

од Паланка данас
0 Коментар

У 2023. на снагу су ступили нови услови за пензионисање жена. Од почетка године у Србији се пензионисало по новим условима око 5.000 корисника, од којих око 1.250 жена. Сваки захтев који су поднеле током ове године, подлегао је новим, ригорознијим условима.Жене у старосну пензију могу са 63 године и 6 месеци живота, уместо 63 године и четири месеца, колико је било довољно да имају за пензионисање у претходној години.

Потребан број година радног стажа остаје исти и износи минимум 15 година.

У 2015. години жене су могле у пензију са 60 година старости и минимум 15 година стажа.

Закон о пензијском и инвалидском осигурању измењен је 2014. године. Од тада се за жене сваке године мењају услови за пензију и то по правилу да се старосна граница помера у распону од два до шест месеци годишње. И тако све до 2032. године када ће даме моћи да иду у пензију са 65 година старости, годину дана и десет месеци дуже него данас.

Године живота као услов за осигуранике жене практично ће расти следећих 9 година када ће критеријуми за жене и мушкарце бити изједначени, 65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања.

Услов за њих био је 59 година и да имају минимум 39 година и 8 месеци стажа. За ову годину је то 40 година стажа осигурања и најмање 59 година и шест месеци живота.

Мушкарци су прошле године године у превремену пензију ишли са 40 година стажа осигурања и најмање 59 година и шест месеци. Ове године иду са 40 година стажа осигурања и најмање 60 година.

Одлазак у превремену пензију кошта, односно умањују се примања.

То значи пензија ће вам бити мања за 0,34 одсто за сваки месец превременог пензионисања, а највише за 20,5 одсто од укупне пензије.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept