Početna » НОВИ ЗАКОН О БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА ДОНОСИ СТРОЖЕ КАЗНЕ И ОДУЗИМАЊЕ ВОЗИЛА

НОВИ ЗАКОН О БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА ДОНОСИ СТРОЖЕ КАЗНЕ И ОДУЗИМАЊЕ ВОЗИЛА

од Паланка данас
0 Коментар

Нацрт новог закона о безбедности саобраћаја доноси неколико новитета, а предвиђа строже казне, привремено одузимање возила, а најављена је и промена у обележавању пружних прелаза.Прошле године у саобраћајним незгодама погинуло је 535 особа, тако се наставио растући тренд и прешао годишњи просек. Од 500.000 забележених прекршаја прекорачења брзине у 2022. готово 3.000 је оних који су кажњени због насилничке вожње, пише РТВ

„Неко ко је учинио тежи прекршај, нека насилничка вожња или слично, у претходне две године и кажњен за то и ако се понови тај прекршај, биће му одузето возило“, каже Бранко Стаматовић, директор Агенције за безбедност саобраћаја.

Из Kомитета за безбедност саобраћаја сматрају да мера привременог одузимања возила није добра. Сматрају да треба да буде трајна.

„Привремено одузимање возила до окончања судског поступка је заиста неопходно, јер морате имати и до окончања и након окончања посебне мере. Међутим, уколико је само до окончања судског поступка, поставља се питање колико је то сврсисходно“, поручује Дамир Окановић из Kомитета за безбедност саобраћаја.

Пооштрити контролу или висину казне

Репресивне мере и казнена политика пре свега има за циљ да виновнике прекршаја упозори на оно шта их чека уколико не поштују прописе.

Окановић каже да није битно само колика је висина казне, већ и то колико је извесно да ће неко ко крши прописе бити процесуиран и санкционисан.

„Сваки виновник увек ради нешто рачунајући да га неће ухватити, пре свега та сама контрола још жешћа треба да буде, то је по мени много делотворније него само повећање казнене политике“, додаје Раде Kнежевић, адвокат.

Више од 61.500 возача искључено је током 2022. из саобраћаја због вожње под дејством алкохола, а због психоактивних супстанци више од 2.500 возача. Док је 190.000 оних који су кажњени због невезивања појаса.

„Никад већи број казни за прекршаје у саобраћају није написан. Оно што треба посебно да радимо јесте да уводимо аутоматске системе за детекцију саобраћајних прекршаја“, каже Стаматовић.

Новим законом предвиђено је да се у наредне три године на свим прелазима преко пруге поставе двобојни семафори који најављују воз, а возачи морају да се зауставе.

Извор РТВPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept