НОВИ ЗАКОН О СТАНОВАЊУ-СТАНАРИМА КАЗНЕ ДО 50.000 ДИНАРА

zgradeСвака зграда ће имати свог управника, а ако станари не могу да изаберу једног од комшија да то обавља, у њихове зграде ће бити уведена принудна управа. Сви станари ће морати да издвајају средства за одржавање заједничког објекта и плаћање професионалог управника, а онима који то не буду желели на врата би могли да закуцају извршитељи. Власницима станова који не буду плаћали месечно одржавање зграде прети казна – од 5.000 до 50.000 динара.

Општине и градови ће пописати све скупштине станара, а обједињене податке ће слати Републичком геодетском заводу. У општинама ће бити уведен принцип једношалтерског система за упис у регистар. Сада ће већинска одлука важити апсолутно за све, па неће моћи, као што је до сада био случај, један станар да је блокира. Станари имају и могућност да изаберу и професионалног управитеља, што значи да ће неко стручно да се бави одржавањем зграде.

 Закон ће увести принудну управу тамо где нема слоге станара, а управници ће бити изабрани са списка Привредне коморе Србије, која ће бити задужена за њихову обуку. Предлог закона о становању и одржавању зграда не уводи нове намете станарима који се и сада одговорно понашају. По доношењу закона обавеза локалних самоуправа у Србији ће бити да пропишу минимум суме која ће се издвајати за одржавање зграда на њиховој територији, а у складу са социјалним статусом локалног становништва.

Казне за непоштовање новог закона наплаћују се ако, на пример, станари гомилају смеће, остављају бицикл, колица и друге ствари испред својих врата и тако затварају пролаз комшијама. Иста санкција прети и онима који не дозволе пролаз мајсторима кроз свој стан.

Посебан сегмент везан је за станодавце, који ће морати у року од 30 дана од дана закључења уговора о закупу са подстанаром да управнику зграде доставе податке о закупцу. Најмање пет хиљада могло би да кошта станаре који се ни после решења инспектора не придржавају прописаног кућног реда, односно пуштају гласну музику, праве буку или реновирају стан у време које за то није предвиђено. Казне су прописане и у случају када станари оштете делове зграде, зидове, врата или прозоре.

Предвиђене су и казне за стамбену заједницу, односно скупштину станара. Инспектор им може наплатити од 50.000 до два милиона динара. Иста санкција прописана је и за професионалне управнике, уколико раде без лиценце или нису пријављени.

Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/novi-zakon-o-stanovanju-stanarima-kazne-do-50-000-dinara/

1 comment

    • dosta vise globe i nameta on 23/11/2016 at 02:37

    tako to radi vucic. smanjuje plate i penzije i gleda svaku priliku da zavuce ruku u dzep gradjana. naprednjacka banda!

Komentari su onemogućeni.