НОВИ ЖЕЛЕЗНИЧКИ РЕД ВОЖЊЕ СТУПИО НА СНАГУ 9. ДЕЦЕМБРА

„Инфраструктура железнице Србије“ 9. децембра је успешно прешла на нови железнички ред вожње. Нови ред вожње на српским пругама је 9. децембра ступио на снагу и важиће до 14. децембра 2019. године.

У нови ред вожње ушли смо са око 721 километар пруга, на којима је могућа брзина возова између 100 и 120 километара на сат. У односу на претходни ред вожње, повећали смо и осовинско оптерећење на пругама Рума-Шабац-Брасина, Нови Сад – Зрењанин и Пожаревац – Мајданпек – Прахово Пристаниште, а најзначајније је да смо на јединој деоници Коридора 10 где је осовинско оптерећење било 20 тона по осовини Ресник – Младеновац – Велика Плана, осовинско оптерећење повећали на 22,5 тона по осовини.  

Захваљујући пројектима изградње и модернизације српских железница у протеклих пет, шест година, уз пуну подршку и помоћ Владе Републике Србије и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, ми данас на српским пругама имамо око 40 деоница на којима наши возови могу да развију максималну брзину између 100 и 120 километара на сат, – изјавио је генерални директор „Инфраструктуре железнице Србије“ Мирољуб Јевтић, који је са сарадницима током ноћи преласка на нови железнички ред вожње обишао железничке чворове Суботица, Нови Сад и Београд.

Тако по новом реду вожње брзинама између 100 и 120 километара на сат возови могу да саобраћају, поред осталог, и на деоницама пруга између Батајнице и Шида, на нишкој и барској прузи, на прузи Панчевачки мост – Панчево Главна, али и на пругама Пирот – Димитровград, Футог – Оџаци, Каравуково – Богојево и Краљево – Чачак.

Tоком наредне године настављају се радови на изградњи пруге за велике брзине између Београда и Новог Сада. Поред тога, предстоји и почетак радова на реконструкцији пруга Ниш – Димитовград из кредита Европске инвестиционе банке, Ниш – Брестовац из ИПА фондова и Јајинци – Мала Крсна, из кредита Европске банке за обнову и развој. Такође, повећању брзина на српским пругама допринос ће дати и наставак реализације пројекта реконструкције регионалних пруга у Србији. 

Захваљујући пројектима реконструкције и модернизације железничке инфраструктуре у Србији,  „Инфраструктура железнице Србије“ наставља да унапређује  квалитет железничке инфраструктуре и ствара услове за бржи, бољи и безбеднији путнички и теретни железнички саобраћај, за добробит привреде и грађана Србије.

Поред тога, „Инфраструктура железнице Србије“ у протеклих годину дана пет путних прелаза осигурала је најсавременијом аутоматском опремом, по први пут почело је опремање путних прелаза рефлекторским осветљењем, видео надзором и вибро тракама, а већи број путних прелаза грађевински је уређен. У наредној години, захваљујући средствима из кредита Европске банке за обнову и развој 25 путних прелаза биће опремљено видео надзором и рефлекторским осветљењем. Поред тога, захваљујући средствима Светске банке од 13 милиона долара, савременим осигурањем биће опремљено 60 путних прелаза широм Србије, а план је да тендерске процедуре за овај посао започну већ у марту наредне године.

У претходних годину дана „Инфраструктура железнице Србије“ отпочела и реконструкцију станичних зграда, у које је током 2018. године уложила сто милиона динара, а  ова акција ce бити настављена и у наредној години.

У путничком железничком саобраћају од 9. децембра свакодневно ће на српским пругама саобраћати укупно 400 возова, од чега 24 међународних и пограничних, 239 даљинских и локалних у унутрашњем саобраћају, 134 БГ Воза и три агенцијска. Једини оператер у путничком саобраћају је железничка компанија „Србија Воз“.

У теретном саобраћају на пругама „Инфраструктуре железнице Србије“ у наредних годину дана биће укупно пет превозника, што је за два више него прошле године, а већи број оператера чека на добијање дозвола и траса за организацију робног железничког транспорта.

ИНФРАЖС.РС

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/novi-zeleznicki-red-voznje-stupio-na-snagu-9-decembra/