НОВИХ 68 ЛЕКОВА НА РЕЦЕПТ

Позитивна листа лекова проширена је са 68 медикамената који ће се убудуће издавати о трошку обавезног здравственог осигурања. Предлог нове листе медикамената у четвртак је усвојила Влада Србије.

За разлику од јунског проширења, када је од 81 лека који је тада убачен на листу, 51 био нови и до тада се није издавао о трошку осигурања, листа је сада проширена паралелама, односно фармацеутским формулама које већ постоје на листи и издају се на рецепт, само је сада шири списак добављача.

То значи да су и неки од произвођача лекова који досад нису били на листи кориговали наниже цене својих препарата за хипертензију, хормонске поремећаје, ендокринолошка и нека малигна обољења, па су и они ушли на листу. Тиме је само проширена палета терапија за ова обољења, која су и досад лечена медикаментима о трошку осигурања.

– Струка се изјаснила да би два приоритета кад је реч о повећавању доступности терапија о трошку осигурања требало да буду псоријаза и мултипла склероза – кажу у Министарству здравља.

За ове болести у свету постоје нове терапије којима се постиже помак у лечењу у односу на оне доступне у Србији.

На позитивној листи лекова тренутно је 2.439 препарата регистрованих на нашем тржишту, и 733 лека на посебном режиму издавања, на тзв. Д листи. На њој су, заправо, медикаменти који код нас нису регистровани углавном због процене произвођача да смо мало тржиште, а неопходни су у терапији па се обезбеђују по посебном протоколу. Допуњена са још 68 лекова, нова листа примењиваће се по објављивању одлуке Владе у „Службеном гласнику“.

Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/novih-68-lekova-na-recept/