НОВИНА У ШКОЛСТВУ:ОЦЕЊИВАЊЕ ДРУГОГ ЈЕЗИКА У БРОЈЧАНО И ОПИСНО

Оцењиваање другог страног језика у петом разреду и даље је „под лупом“. Иако је изменама Закона о основама система образовања и васпитања у октобру прошле године он сврстан у изборне предмете (заједно са грађанским васпитањем и верском наставом), који се оцењују описно, надлежни су најавили измену тог члана до краја године. У међувремену, док Скупштина Србије не да „зелено светло“, школама је стигло обавештење из Министарства просвете које је унело додатне недоумице.

Наиме, како стоји у допису, наставницима се сугерише да воде двоструку евиденцију и децу оцењују двојако – и бројчано и описно.

– На тај начин биће спремни за очекивану промену начина оцењивања, јер јединство описне и бројчане оцене обезбеђује развој формативног оцењивања у пуном смислу – наводи се у обавештењу.

– Док се не промени закон, наставници ће, у електронском дневнику, оцењивати децу бројчано и формативно – каже Миомир Драгаш, директор ОШ „Иван Горан Ковачић“ у Београду. – Пошто у електронском дневнику постоји опција где наставник може детаљно описати напредовање ученика, да зна шта је добро савладало а шта лошије, може да наведе и његов ниво знања из другог страног језика. Тако је много лакше формирати бројчану оцену, која ће бити унета у дневник ако се измени члан закона.

Према речима Јолета Булатовића, директора ОШ „Дринка Павловић“, оцењивање другог страног језика ће бити бројчано, пошто се у допису Министарства сугерише и та могућност.

Образовни систем у Европи, а томе тежи и Србија, омогућава да се први и други страни језик, који се уводе од најранијег узраста, знају скоро као матерњи. Разлог лежи у чињеници да је страни језик веома важан због запошљавања, али и наставка школовања и студија у некој страној земљи.

Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/novina-u-skolstvuocenjivanje-drugog-jezika-u-brojcano-i-opisno/