НОВИНЕ У ЕКСКУРЗИЈАМА-У ИНОСТРАНСТВО САМО МАТУРАНТИ

Само ће матуранти убудуће моћи да на екскурзије иду у иностранство. Ове измене доноси Нови правилник о организацији ученичких путовања, који је израдило Министарство просвете, а ускоро би требало да буде и званично објављен.

Новина има и за основце – једном током седмог и осмог разреда моћи ће да отпутују на излет или екскурзију у Републику Српску. Преко Дрине ће моћи и средњошколци.

– Србија и Република Српска имају споразум о специјалним везама, те за нас Република Српска није иностранство – каже Весна Недељковић, помоћница министра просвете. – Ова измена значајна је из практичних разлога, јер ученици сваке године путују на Тару, обилазе Шарган, и сасвим би логично било да оду и до Вишеграда, али за то до сада нису имали дозволу.

– Студијска путовања морају да буду предвиђена школским планом и програмом. Мора да се зна њихова сврха, а да би отпутовали, мораће да добију сагласност школске управе – објашњава наша саговорница. – Министарство, наравно, нема ништа с тим да ли ће наставници у своје слободно време да организују путовања на која ће, у договору са родитељима, да воде и своје ученике. Морају само да знају да ниједан састанак поводом путовања нити дељење летака не смеју да буду организовани у оквиру школе, нити наставник на било који начин сме да условљава ученике.

Весна Недељковић објашњава да су строго дефинисана правила и када је реч о избору агенција. Стриктно ће се контролисати да ли све школе спроводе јавне набавке за екскурзије чија вредност прелази 500.000 динара. Иако ова правила већ важе, многе школе се оглушују о њих, па огласе само јавни позив. У комисији која учествује у процедури јавних набавки мораће да буде и представник родитеља. Дефинисани су и критеријуми одабира смештаја за децу.

У школама у којима су већ изабране јесење екскурзије, а ученици почели да их отплаћују на рате, путоваће се према старим правилима.

Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/novine-u-ekskurzijama-u-inostranstvo-samo-maturanti/