петак, јун 21, 2024
Početna » НОВО ПРАВИЛО ЗА ЂАКЕ: Оцена из владања сада улази у просек

НОВО ПРАВИЛО ЗА ЂАКЕ: Оцена из владања сада улази у просек

Ђаци ће на крају школске године имати оцену више у односу на полугодиште, и то из владања. Ова оцена улази у просек.

од Паланка данас
0 Коментар

То је новина за ђаке нижих разреда основне школе и ученике петог разреда. Од шестог, па надаље и до сада су на крају године ученици добијали нумеричке оцене, пише Еуронеwс Србија.Бројчано оцењивање владања и улазак оцене у просек део су мера које је Министарство просвете усвојило како би смањило насиље у школама.

Правилницима је дефинисано на основу којих критеријума се формира та оцена.

Оцену – примерно владање (5)добија ученик који се истиче у извршавању школских обавеза које се односе на наставу, поштује правила понашања и мере безбедности, конструктивно решава конфликте у вршњачкој популацији, с поштовањем и уважавањем се односи према запосленима у школи, поштује школску имовину и има активан однос према очувању и заштити животне средине.

Како пише Еуронеwс Србија, оценом врло добар (4) оцењује се ученик који углавном извршава и испуњава школске обавезе, углавном поштује правила понашања и мере безбедности, има коректан однос према другим ученицима, конструктивно решава конфликат у вршњачкој популацији, има коректан однос према запосленима у школи, преузимају одговорност за своје поступке и коригује своје понашање након опомене, има коректан однос према школској имовини и имовини других, чува животну средину.

У књижицама ће имати оцену добар (3), ђаци код којих повремено постоје ситуације када их је потребно опомињати на извршавање школских обавеза, делимично поштује правила понашања и мере безбедности, повремено постоје ситуације када га је потребно опомињати на обавезност коректног понашања према ученицима. Тројком из владања оцењују се и ђаци који немају увек коректан однос према запосленима у школи, повремено показује немар према школској имовини и имовини других, повремено показује немар према животној средини.

Оцена задовољавајући (2)резервисана је за ученике које је потребно учестало опомињати на извршавање школских обавеза, минимално поштује правила понашања и мере безбедности, учестало га је потребно опомињати на обавезност коректног понашања према ученицима, не поштују и не уважавају запослене у школи, не чувају школску имовину и имовину других, показују немар према очувању животне средине.

Владање је незадовољавајуће (1) уколико ученик и поред опомена и појачаног васпитног рада не извршава школске обавезе које се односе на наставу, не поштује правила понашања и не придржава се мера безбедности, поред опомена учестало крши правила коректног понашања према ученицима, угрожава и повређује права запослених у школи, не прихвата одговорност за своје понашање, показује деструктивно понашање према школској имовини и имовини других, показује деструктивно понашање према животној средини.

Ученик који неоправдано изостаје са наставе у току школске године, оцењује се појединачном оценом из владања. За осам неоправданих часова добија 4, за неоправданих 15 часова- 3, уколико у дневнику има 25 неоправданих часова добија 2, а са 26 и више неоправданих часова добија 1.

Разред се може завршити и са јединицом из владања. За јединицу из владања нема поправног у августу као за друге предмете, али та јединица значајно смањује просек ученика.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept