НОВОСТИ: НАЈПЛЕМЕНИТИЈИ ПОДВИГ ГОДИНЕ

Традиционална акција „Вечерњих новости“, „Најплеменитији подвиг године“, одржаће се 54. пут. Овог пута међу лауератима налази се и церовчанин Давид Марковић који је нашао 700.000 динара и вратио их власнику, о чему смо већ писали, а ево и чланка из Новости о овом догађају.

Живот је Давиду Марковићу (19) из Церовца код Смедеревске Паланке овог лета ненадано, како што увек и бива, поставио испит поштења – по некима тежак, по Давиду лаган. Положио га је када је вратио власнику изгубљених 700.000 динара, иако је радио на грађевини за дневницу од 10 евра. Данас је без посла, али опет би учинио исто.

Давид је торбицу са новцем пронашао 17. јуна, у селу Грчац, када је са другом Данијелом Вујасином кренуо на базен у Смедеревску Паланку. Торбица је, каже, била на путу, поред беле линије, те је зауставио аутомобил, да превери о чему је реч.

– У животу нисам видео толико пара – каже Давид. Било је динара, евра, долара, али није било никаквих личних докумената. Одмах сам позвао полицију.

Међутим, док су чекали полицију, појавио се човек који је тврдио да је власник.

– Замолио сам га да сачекамо, да не буде да није његово или, још горе, да нешто фали, јер је могуће неко пре нас узео нешто. Сложио се без негодовања – присећа се младић.

Када је полиција дошла, утврдила да је З. Т. из Влашког Дола заиста власник торбице са новцем. Испричао је да је тог дана у Крагујевцу подигао новац од продаје јагода и малина. Торбица му је, како верује, највероватније испала на пут док је мењао гуму на аутомобилу. Частио је Давида и друга са по 10.000 динара.

– Није требало, стварно – искрен је Давид. – Било ми је драго да га видим срећног, сигурно му није било лако када је приметио да му нема новца. Изгубио је читаву бербу ове сезоне, све јагоде и малине. Знам како бих се ја осећао – каже Давид.

Ово није први пут да Давид налази изгубљене ствари. Највише је нашао телефона, а једном и новчаник, додуше са значајно мање пара.

– Увек вратим и увек бих вратио. То је туђа мука – каже Давид.

Давид живи са родитељима у селу Церовац. Отац ради сезонске послове, док је мајка запослена у месари. Завршио је средњу школу – смер саобраћајни техничар, а сада је студент Високе пољопривредне школе.

Овај будући агро-менаџер летос је, када је нашао гомилу новца, радио је за надницу на грађевини. Данас је без посла.

– Месецима не могу да нађем посао. Радио бих било шта, не бирам. Тешко се живи, и желим родитељима да помогнем док студирам. Где год сам покушао, ништа – каже овај деветнаестогодишњак.

Надамо се да ће ова прича допрети до некога ко би овом поштеном и вредном момку дао шансу да ради и заради свој новац.

Ј.Илић Новости 

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/novosti-najplemenitiji-podvig-godine/