НСЗ: 617.000 НЕЗАПОСЛЕНИХ У СРБИЈИ

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић изјавио је  да је у Србији тренутно евидентирано 617.000 незапослених, што показује да су шансе за запошљавање повећане у односу на претходне године.

Мартиновић је за Радио телевизију Србије рекао да је актуелна стопа незапослености у Србији 12,9 одсто, док је просечна стопа незапослености у 2016. години била 15,3 одсто, а у 2015. години 17,7 одсто.

„Сада имамо актуелне податке за трећи квартал ове године, а када се дају подаци за последњи квартал очекујемо да то буде између 13 и 14 одсто“, рекао је Мартиновић.

Он је додао да се од фебруара месеца број незапослених континуирано смањује и да је сада на евиденцији око 75.000 мање људи без запослења него у истом периоду претходне године.

Мартиновић је рекао да се највише запошљавају особе са средњом стручном спремом, јер их има највише, а послодавци од њих не захтевају конкретну врсту стручне спреме, већ траже преносиве вештине и знања.

„Много посла за лица из текстилства, тражиле су се неговатељице, радници обезбеђења и они који поседују конкретне занате као што су бравари, месари, пекари и то је нешто што је континуирано“, рекао је он.

Додао је да је су шансу за запослење имали и стручњаци из области информационо-комуникационих технологија и инжењери електронике и електротехнике, наставници физике, математике и професори немачког језика, као и да се континуирано траже лекари, фармацеути, правници и економисти.

Мартиновић је казао да је из буџета за 2018. годину за Националну службу за запошљавање издвојено три милијарде и 650 милиона динара и додатно 550 милиона за особе са инвалидитетом, што је 850 милиона динара више него у 2017. години, а како је додао, то значи да имају довољно новца за све пројекте.

„То су стратешки планови усмерени на обуке и преквалификацију незапослених али и оних који могу потенцијално да остану без посла“, рекао је он.

Извор: Бета

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/nsz-617-000-nezaposlenih-u-srbiji/