НУНС И УНС ОСУЂУЈУ НАПАДЕ НА НОВИНАРЕ ОД СТРАНЕ ДЕМОНСТРАНАТА И ПОЛИЦИЈЕ

Независно удружење новинара Србије (НУНС) најоштрије осуђује бруталне нападе полиције и демонстраната на новинаре који су у току вечери извештавали са протеста у Београду, Новом Саду и Нишу.

Према информацијама којима располажемо, најтеже је повређен извештач Бете Жикица Стевановић који је задобио повреде главе због чега је задржан у хитној помоћи до јутра. Лакше су повређени и камермани те агенције Лука Пређа и Реља Пекић. У току вечери физички су нападнуте и новинарке портала Нова С Милица Божиновић која је од полицајца задобила ударце пендреком при чему јој је из руке избијен телефон којим је снимала протесте, као и Наташа Латковић којој су припадници полиције бацили на земљу новинарску легитимацију коју им је новинарка претходно пружила. Новинари РТС-а Милан Срдић и Лазар Вукадиновић су у Новом Саду физички нападнути од стране демонстраната. Том приликом је сниматељу Вукадиновићу повређена рука а камера поломљена, док је Срдић доживео вербалне увреде. У Нишу је новинарска екипа РТС-а доживела физичке насртаје и вербалне увреде, а камера им поливена водом од стране демонстраната. Својим колегама са РТС-а у помоћ су притекли новинари Јужних вести и спречили даљу ескалацију.

Нарочито забрињава чињеница да је полиција применила озбиљну физичку силу према новинарима упркос томе што су се они претходно легитимисали. Имајући у виду да су синоћни напади били бруталнији него претходне ноћи, те да полиција очигледно не реагује на апеле да новинаре заштити а не да их напада, овакво понашање тумачимо као намеран напад на оне чији задатак је да извештавају грађане Србије о дешавањима од јавног интереса. На овај начин се шаље порука осталим новинарима да и они могу слично проћи и додатно врши притисак на њих. Подсећамо да је основни задатак органа јавне власти да штити грађане као и да се напади на новинаре третирају као покушај гушења медијских слобода и права.

И овог пута грађане позивамо да не нападају новинаре и медијске раднике који извештавају са догађаја те и да их заштите ако су у могућности. Без обзира на незадовољство грађана начинима на који медијске куће извештавају, физичко насиље над новинарима је недопустиво.

Апелујемо на новинаре да и даље на видним местима истичу обележја која би полицији и демонстрантима ставила до знања да су новинари или чланови новинарске екипе.

НУНС ће овим нападима обавестити све домаће и међународне организације које се баве медијским слободама и заштитом новинара, а нападнутим колегама и њиховим редакцијама нудимо правну и другу помоћ.

Позивамо све новинаре у Србији на професионалну солидарност како бисмо заштитили људска и професионална права колега и права грађана да буду информисани.

НУНС, 09.07.2020.

Удружење новинара Србије (УНС) осуђује насиље над новинарима и медијским радницима током јучерашњих демонстрација у Београду и другим градовима и позива надлежне органе да што пре пронађу све одговорне за ове нападе. УНС позива полицију и грађане да стану у заштиту новинара и омогуће им несметан рад.

Жикица Стевановић, извештач новинске агенције Бета, синоћ је задобио повреде и посекотине по целом телу у Ташмајданском парку у Београду, када га су га припадници полиције пресрели, а затим у два наврата ударали, иако им је јасно нагласио да је новинар и показао новинарску легитимацију.

„Како су ме ударали почео сам рефлексно да падам, због удараца, али и да бих им показао да не пружам отпор. Иако сам се спустио на земљу, наставили су да ме туку. Колико њих, тачно не знам. Судећи по трагова пендрека од листова ногу до леђа и главе можда двојица, можда тројица“, рекао је новинар Бете за УНС и додао да је после неколико тренутака, док је био на земљи, дошао још један припадник МУП-а који га је такође ударао.

„Мислио сам да ће ми тај жандарм рећи да останeм ту, али он је почео да ме бије. Викао сам да сам новинар, а он ме је на то опсовао. Ударио ме је још пар пута, док сам лежао у крви“, каже Стевановић, који је био полазник Новинарске школе Удружења новинара Србије.

Осим новинара Бета, јуче су нападнути новинарке и новинари портала nova.rs. Овај портал је известио да је полиција физички напала Марка Радоњића, а да му је касније претила привођењем, иако је рекао да је новинар.

Новинарке nova.rs Милицa Божиновић и Наташa Латковић напала је полиција током извештавања. Божиновићеву је полиција ударила пендреком по прстима и избила јој телефоне из руке, а Латковићевој је бацила новинарску легитимацију. Обе новинарке су рекле припадницима полиције да су на новинарском задатку, јавио је овај портал.

Екипи Радио-телевизије Србије је у Новом Саду поломљена камера, а сниматељу Лазару Вукадиновићу повређена рука. У Нишу је сниматељ РТС-а Иван Стамболић погођен у главу флашом или лименком, а камера је поливена.

УНС поздравља солидарност новинара „Јужних вести“, који су по извештају РТС-а, одбраниле екипу њиховог дописништва од даљих напада.

УНС сматра и да је недопустив напад на зграду Радио-телевизије Војводине на коју су, током протеста у Новом Саду, демонстранти бацали лименке, флаше и топовске ударе, а разбијено је и стакло на улазу зграде јавног сервиса.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/nuns-i-uns-osudjuju-napade-na-novinare-od-strane-demonstranata-i-policije/