О ЧЕСМИ НА ГРОБЉУ, ТАРТАНУ И ДРУГИМ ЈАВНИМ ДОБРИМА

Наш читалац Драган Вујановић, нам је послао писмо занимљиве садржине, које вам преносимо у целости. У њему се каже:

Извесно НН лице је са чесме на паланачком гробљу Каменац одвило и однело онај ужи део који воду усмерава правилно, према доле, како се не би расипала којекуде у страну и у непредвидивим, косим млазевима шљемала по сукњама и ногавицама оних који су били на гробљу и решили да освеже шаке, да се умију, напуне боце и бочице…
Уколико неко препозна доњи, недостајући део чесме, нека јави надлежној служби градског гробља, полицији и … (за сада не знам коме још).
Углавном, очекујемо да ће држава, којим год од својих пипака, овај проблем расветлити.
Пошто „правна“ држава уме да буде спора, крајње решење би било да путем СМС прилога прикупимо средства и купимо други, недостајући део чесме. Сви се надамо да до таквог епилога неће доћи. Верујмо у институције.
Ево фотографије. Ту је тип чесме, ту је навој. А свака чесма има јединствен навој (као што су јединствене шаре на прстима).
Уколико неко на чесми у комшилуку препозна овај део (недостајући), или на некој другој локацији, рецимо у нечијем купатилу, или међ робом на бувљаку, молимо да исти реагује на горе описани начин.
Предлажем да се не само крај ове, него и код сваке чесме у граду, и код сваке фонтане, и код сваког металног шахт-поклопца, и крај тартан стазе на градском стадиону инсталира по један одлучан, снажан у претходно обучен службеник опремљен оригиналном волујском жилом, који ће без опомене да развали по леђној „шунки“ онога који покуша да наквари неко од поменутих јавних добара.
Особа са разваљеном шунком на леђима има да плати трошкове видања своје разваљотине из свог џепа (забрањено је и кажњиво спонзорисање од стране других, имућнијих непоштовалаца закона и непоштовалаца позитивних друштвених пракси), али да уз то има и обавезу да три месеца волонтерски чува већ наведене детаље који спадају у опште добро, уз напомену да сваку штету насталу током периода чувања повереног му детаља који спада у опште добро плати дупло и да још шест месеци буде задужен као надзиратељ истог или другог јавног добра које одреди надлежна служба, те да за сваки наредни пропуст у чувању тог јавног добра буде кажњен четвороструко већом новчаном казном, уз обавезу да годину дана надзире неки од предмета и објеката јавног добра. Уколико, пак, своје описано задужење обави на одговоран и ефикасан начин, надлежни државни орган је у обавези да му додели значку „савесни и одговорни грађанин“.
Молим да ову објаву поделите, ради општег друштвеног добра и чињења стварности сношљивом. Не либите се да истрајете не само у томе, већ и у другим позитивним акцијама које се тичу постизања што већег друштвеног добра и чињења стварности сношљивом.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/o-cesmi-na-groblju-tartanu-i-drugim-javnim-dobrima/