Početna » ОБАВЕЗНО ПРОВЕРИТЕ ПРЕД ПУТОВАЊЕ Због овога у ПАСОШУ могу да вас врате с границе!

ОБАВЕЗНО ПРОВЕРИТЕ ПРЕД ПУТОВАЊЕ Због овога у ПАСОШУ могу да вас врате с границе!

Провера важности пасоша пре пута ће вас поштедети непријатности, пошто је власник сваког личног документа одговоран за валидност истог.

од Паланка данас
0 Коментар

Исто тако се дешава и да путници не провере на време рок важности документа, па онда наилазе на бројне перипетије.Супротно мишљењу многих, недовољно обавештених путника, ниједна туристичка агенција нема обавезу да их на то подсећа. Заправо је добра воља запослених у агенцији да ли ће напоменути својим клијентима да се рок важности пасоша разликује од земље до земље, просто зато што је пасош један од личних докумената и некако је сасвим логично да о њему треба да водимо рачуна ми сами.

На званичном сајту Министарства спољних послова Републике Србије, у одељку општих препорука прва ставка је: проверите да ли је пасош важећи пре одласка на путовање. Још је наведено да „пасош мора бити важећи најмање три месеца након планираног датума повратка из земаља Шенгенског простора и пасош мора бити издат у претходних 10 година“.

За неке дестинације које наши туристи често бирају за летовање или генерално, путовање, важе нешто другачији услови. Управо зато је увек препорука проверити на званичном сајту надлежног министарства и те информације или контактирати са конзуларним представништвом конкретне земље у Србији.

Грчка

Најмање три месеца мора важити пасош, и то рачунајући од момента када српски држављанин треба да напусти територију Грчке. Боравак до 90 дана у периоду од шест месеци не подразумева аплицирање за визу.

Турска

Рок важења пасоша приликом путовања у Турску мора бити најмање 150 дана од дана званичног уласка на територију те земље. Разлог за то је једноставан.

Наиме, није потребно да српски држављани имају визу за улазак у Турску, уколико је у питању боравак до 90 дана, а у периоду од шест месеци, и то све рачунајући од дана када је забележен први улазак. Уколико, пак српски држављанин жели да борави у Турској дуже од тог периода, мора поднети званичан захтев за визу. А предвиђено је да сви страни држављани морају имати путну исправу, која важи најмање 60 дана од дана истека или дозволе боравка или визе, то јест дозвољеног боравка без потребе аплицирања за визу, што је 90 дана у периоду од шест месеци.

Египат

С обзиром на то да две земље имају такозвани визни режим, то значи да српски држављани који путују у Египат морају имати визу. Туристичку визу могу прибавити на аеродромима широм земље углавном, док се онима који путују преко аеродрома у Каиру препоручује да раније прибаве визу преко дипломатског представништва у Београду. Иначе, српским држављанима је дозвољен боравак у земљи до 90 дана.

Црна Гора

Држављани наше земље у Црну Гору могу ући са важећим пасошем или са важећом личном картом. У зависности од тога који документ користе приликом уласка на црногорску територију, зависи и колико имају право да бораве без визе.

До 30 дана имају право да бораве у Црној Гори, уколико приликом преласка границе користе личну карту, а три пута дуже, односно до 90 дана, ако користе важећи пасош.

Хрватска

Грађани наше земље који путују у Хрватску не морају имати визу, уколико бораве до 90 дана у периоду од шест месеци. Како наводи Министартсво спољних послова Републике Србије, путна исправа мора имати рок важности од најмање три месеца, рачунајући од датума када је планиран повратак.

Албанија

Довољно је да путници имају важећу биометријску личну карту или пасош, да би могли да ступе на територију ове земље. Није потребно ни да српски држављани имају визу, а уколико бораве до 90 дана, и то у периоду од 180 дана, рачунајући од датума када су први пут ушли на албанску територију.

ДневникPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept