Početna » ОБЕЛЕЖАВА СЕ СВЕТСКИ ДАН БЕЗБЕДНОСТИ ПАЦИЈЕНАТА

ОБЕЛЕЖАВА СЕ СВЕТСКИ ДАН БЕЗБЕДНОСТИ ПАЦИЈЕНАТА

од Паланка данас
0 Коментар

Широм света данас се обележава Светски дан безбедности пацијената, а ове године, у фокусу је безбедна примена лекова.

Ова глобална кампања под покровитељством Светске здравствене организације (СЗО) позива све заинтересоване стране да предузму мере у кључним областима које су повезане са потенцијално значајном штетом за пацијенте услед небезбедне примене лекова, истакли су Агенција за лекове, Привредна комора Србије и удружења „Генезис“И „Иновиа“ у заједничком саопштењу.

Како је наведено, свака особа широм света ће у неком тренутку свог живота узимати лекове за превенцију или лечење болести.

Међутим, лекови понекад, ако се погрешно чувају, прописују, издају, примењују, или ако се не прате након примене, могу изазвати озбиљну штету.

У саопштнеју саветују да ако сте пацијент, проверите да ли користите одговарајући лек на адекватан начин.

„Уколико нисте сигурни, обратите се здравственом раднику за савет. Уз сваки лек у Републици Србији приложено је Упутство које садржи важне информације које треба прочитати пре примене лека. Уколико сте здравствени радник, питајте пацијента да ли је схватио како се лек правилно користи“, наведно је у саопштебњу.

Праћење безбедности лекова један је од најважнијих послова Агенције за лекове и медицинска средства (АЛИМС).

Као регулаторно тело, АЛИМС преко Националног центра за фармаковигиланцу (НЦФ) континуирано одржава и унапређује национални систем фармаковигиланце у Србији, и то у сарадњи са свим учесницима, укључујући здравствене раднике и установе, пацијенте, произвођаче лекова и носиоце дозвола за лек и дистрибутере, а све са циљем заштите јавног здравља и унапређења безбедности пацијента.

Фармацеутска индустрија, такође, има обавезу да редовно прати безбедност својих лекова, како током периода развоја, тако и након добијања дозволе за стављање лека у промет, кроз откривање раније непрепознатих опасности, разјашњавање предиспонирајућих фактора, побијање лажних безбедносних сигнала и квантификовање ризика у односу на корист за сваки појединачни лек.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept