Početna » ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ПРВЕ ГОДИШЊИЦЕ МАСОВНОГ ЗЛОЧИНА У ШКОЛИ “ВЛАДИСЛАВ РИБНИКАР”: Вучић положио цвеће

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ПРВЕ ГОДИШЊИЦЕ МАСОВНОГ ЗЛОЧИНА У ШКОЛИ „ВЛАДИСЛАВ РИБНИКАР“: Вучић положио цвеће

Обележавање прве годишњице трагедије у Основној школи "Владислав Рибникар", где је ученик К.К. из ватреног оружја убио деветоро ђака и чувара школе, почело је јутрос испред те школе окупљањем породица убијених, рођака, пријатеља и грађана.

од Паланка данас
0 Коментар

Обележавање годишњице почело је у 8.40 сати, оглашавањем сирена. Медији у Србији су у 8.41 на један минут прекинули емитовање програма, у знак сећања на убијене у трагедији.

Нешто после 8.00 сати почели су да пристижу родитељи убијене деце, пријатељи и грађани који желе да искажу солидарност и емпатију.Родитељи су у тишини палили свеће и остављали цвеће на простору испред школе, као и грађани, рођаци, другови убијене деце и други ученици Рибникара, које киша која пада од јуче поподне није спречила да одају пошту трагично настрадалима.

За грађане и све који желе да обележе годишњицу трагедије омогућено је уписивање у књиге сећања током целог дана, испред улаза у школу, а уписивање порука посвећених настадалима почело је од раног јутра.

У Улици Краља Милутина 10, испред Рибникара, постављена је просторно-ликовна инсталација са мотивима плавих птица и црвеним оловкама, као симболом изгубљених младих живота.

У оквиру плаве ликовне инсталације на врху су утиснута имена настрадалих.

Како је раније речено, ликовна инсталација је постављена као симбол заједничког сећања и остаће у јавном простору до почетка радова на успостављању Меморијалног центра.

На улазу у школу постављена је плоча са сликама и именима настрадалих и исписаним датумом када се догодила трагедија, 3. мај 2023. године.

Испред школе су све време стајала два полицајца, а Улица краља Милутина је затворена за саобраћај.

У оквиру програма „Буђење“ на Ташмајдану почео Форум

У оквиру програма „Буђење“, обележавања прве годишњице трагедије и комеморације жртвама масовног убиства у ОШ „Владислав Рибникар“, данас је на Ташмајдану организован Форум, на којем ће грађани моћи да са представницима Мултидисциплинарног тима за успостављање Меморијалног центра разговарају о питањима која се тичу узрока и последица масовних убистава 3. и 4. маја 2023. године.

Од 9.00 до 19.00 часова ће на посебно постављеном екрану на Ташмајдану, у близини споменика Десанки Максимовић, бити емитован видео колаж сећања на жртве.

У простору Форума биће доступна кутија за поруке, као и QР кодови који ће омогућити грађанима да поделе своја размишљања и предлоге, што ће бити материјал који ће се користити у процесу развоја идеја о будућем Меморијалном центру.

Циљ Форума је да људи отворено говоре о потребама које су имали након трагедија, о томе да ли су држава и друштво успели да на те потребе одговоре, као и о начину на који треба у будућности да се сећамо трагедија из маја 2023. године.

Форум је замишљен као почетак рада на бележењу искуства виктимизације шире заједнице и као полазна тачка консултација о програмским садржајима и функцији Меморијалног центра.

Нека од питања о којима ће грађани моћи да разговарају са члановима мултидисциплинарног тима јесу на који начин су грађане и чланове њихове породице погодила масовна убиства која су се догодила у мају 2023, шта је грађанима било потребно након ових трагичних догађаја, да ли су друштво и држава успели да одговоре на њихове потребе, шта је потребно предузети на нивоу државе и друштва како се овакве трагедије не би поновиле.

Такође, грађани ће моћи да питају како би требало да се сећамо трагедија које су се догодиле у мају 2023, да ли је потребно успостављање Меморијалног центра у знак сећања на страдале, које би значење, смисао и улогу требао да има Меморијални центар…

Радна група за успостављање Меморијалног центра у знак сећања на жртве масовног убиства у основној школи „Владислав Рибникар“ одржала је јуче седму седницу на којој је разговарано о програму под називом „Буђење“, којим се данас обележава прва годишњица и комеморација за жртве масовног убиства у ОШ Владислав Рибникар.

Завршни музичко-сценски програм ће уместо на Ташмајдану, због најављене кише, бити одржан у Студентском културном центру у 20 часова.

Због ограниченог простора, грађани ће моћи да прате програм на посебно постављеном екрану на Ташмајдану у 20.00 сати.Директан телевизијски пренос завршног музичко-сценског програма у реализацији Радио-телевизије Србије биће емитован на РТС, Танјуг телевизији и Танјуг агенцији, као и на другим медијима.

Влада Србије је марту донела одлуку о образовању Радне групе за успостављање Меморијалног центра у знак сећања на жртве масовног убиства у ОШ Владислав Рибникар, у којој је 3. маја прошле године ученик К.К убио девет ученика и чувара те школе.

Председник Вучић положио цвеће

Председник Србије Александар Вучић положио је јутрос цвеће у Основној школи „Владислав Рибникар“, на годишњицу убиства девет ученика и радника обезбеђења ове школе и поручио да је „прошла година од незапамћене трагедије која је оставила неизбрисив ожиљак на души целе земље, али нису прошли бол, неверица и неизмерна туга“.

„Пре тачно годину дана, свануло је последње школско јутро за наших девет анђела и човека који их је чувао и о њима очински бринуо“, написао је председник Србије на Инстаграм налогу будуцностсрбијеав.

Вучић је написао да је „иза безумног чина који је у трену угасио животе, будућност и снове Ане, Софије, Маре, Андрије, Бојане, Ангелине, Еме, Катарине, Адриане и њиховог чика-Драгана, остала празнина, али и страшна опомена целом друштву да свим снагама чувамо нашу децу од сваког зла, опасности и претње“.

„На то нас обавезују њихови снови и све оно што су могли да постану“, навео је Вучић.

Вучић је истакао да ћемо учинити „све да се као земља уздигнемо после овог ужаса који нас је задесио“.

„Изражавам искрено и најдубље саучешће породицама убијених. Нека почивају у миру“, написао је председник Србије.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept