ОБЕЛЕЖАВАЊЕ САВИНДАНА У БАШИНУ

Српска православна црква прославља данас Светог Саву, утемељивача српске цркве, државе и школства.
Свети Сава био је први српски архиепископ, светитељ и просветитељ. Био је најмлађи син великог жупана Стефана Немање, крштен као Растко, а када се замонашио узео је име Сава. Савиндан се обележава у свим школама у Србији као школска слава.


Том приликом учитељи и ученици основне школе “Милија Ракић “ из Башина приредили су као и сваке године пригодан програм. У 10 часова обављено је сечење славског колача у цркви светих врача “Kозме и Дамњана” у Башину у присуству ученика, учитеља , бројних грађана као и старешине цркве протојереј-ставрофора Раденка Гавриловића и вероучитеља Милоша Никодијевића. Програм, чији су главни организатори учитељице Мерима Ђорђевић и Марина Радојевић као и директор школе господин Милош Маринковић, садржао је драмски и рецитаторски део који су извели ученици од првог до четвртог разреда школе у Башину.Захваљујемо се свој дечици која су учествола у програму.

На самом крају програма Савет месне заједнице Башин поводом обелезавања дана Светог Саве обезбедио је пакетиће за сво четрдесетдвоје деце са територије ове месне заједнице старости до десет година. Деци која су присуствовала програму пакетици су уручени одмах а она која су на неки начин спрецена свој пакетић ће добити у току дана на своју кућну адресу.
По завршетку програма у цркви, славље се наставило у основној школи. Још једно велико хвала свима који су учествовали у овом програму.

Текст и фото: МЗ Башин

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/obelezavanje-savindana-u-basinu/