Početna » ОБЕЛЕЖЕН 21. АПРИЛ ДАН ШКОЛЕ У АЗАЊИ

ОБЕЛЕЖЕН 21. АПРИЛ ДАН ШКОЛЕ У АЗАЊИ

Пригодним програмом ученици и наставници ОШ „Радомир Лазић” у Азањи су прославили 172. годишњицу постојања и успешног рада своје школе. Свечаности су присуствовали представници СО Смедеревска Паланка.Погодило се тако да зачетак школства у Азањи буде у време када је Европу захватио талас Револуција 1848/9. године. О Ђурђевдану те године двадесет пет ђака на челу са својим учитељом Јованом Поповићем је започело историју школовања у Азањи оформивши тада Приватно основно училиште. Школа је радила у једној кућици у којој је заседао до тада Примирителни суд. Учитељ Јован оставиће неизбрисив траг пошто је био веома поштован, доброг владања и опхођења према ученицима, а с’ обзиром да у селу има своју кућу и баштину и да притом не тражи повећање плате, мештани су желели да остане у школи. Тако су челни људи Обштине Азањске послали молбу 28. новембра 1850. године Смедеревском општинском началничеству тражећи да се приватно училиште за јавно прогласи.

У томе је посредовао рођени Азањац потпуковник и кавалер Антоније Р. Мајсторовић , тада окружни начелник. Он је 17. априла 1851. године послао извештај Попечитељству просвештенија у којем се каже: “… Обштина Азањска среза јасеничког окружија овдашњег, преко срезског старешине свога под 28. новембром 1850. године бр. 1618 поднела је Началничеству молбу, да јој одобрење надлежне веће власти издејствује, по коме ће она моћи приватно училиште своје, о Ђурђевудне прошле године заведено, за јавно прогласити и Началничество за моћи јој надлежно уделотворењу подати, прибавило је о томе нуждно известије преко истог старешине под 20. марта ове године бр. 1789 пр.год. на основу тога достављајући молбу њену високославноме Попечитељству на високо решеније Његово, о истоме училишту следујући понизно јавља.

1 … Обштина Азањска је справила јапију и намерава чим пролеће уделотворење получи, ново школско зданије са четири собе и кујном правити, гди ће наравно и квартир за учитеља бити и башта имати.
… 3. У приватном училишту њеном има 25 ученика, а без сумње кад се за јавно прогласи и зданије пространије начини имаће више ученика, који ћеду све већма унапредак умножавати, кад житељи њени за поставленијем таковог, жељно теже.
4. Приватни учитељ њен јесте Јован Поповић, житељ ондашњи.
5. Ова Обштина жели сама своје училиште без саучестија друге које обдржавати, почем је у стању то без приреза чинити.“ Првог дана маја месеца 1851. године поменуто Попечитељство је послало допис у којем извештава о потврдном одговору на молбу Азањаца:“…На известије Началничества окружија Смедеревског од 17. априла т.г. бр. 1472 Обштина азањска своје приватно училиште ја јавно прогласти жели и у томе се смотренију на Попечитељство просвештенија обраћа, одговара Попечитељство да је оно јошт под 21. априлом т.г. ПН. 425 на представљење главног управитеља основних школа г. Петра Радовановића, речено училиште за јавно признало и њега о томе известило…“
 То је био други, али прави од државе озваничен, почетак школства у Азањи.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept