Početna » ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЉУДСКИХ ПРАВА У ОШ “БРАНА ЈЕВТИЋ” У КУСАТКУ

ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЉУДСКИХ ПРАВА У ОШ „БРАНА ЈЕВТИЋ“ У КУСАТКУ

од Паланка данас
0 Коментар
Овај дан се свуда у свету обележава 10. децембра – у знак сећања на датум када је 1948. године Генерална скупштина Уједињених нација усвојила Универзалну декларацију о људским правима.

И данас је ова декларација најважнији међународни акт којим се штите људска права. Декларација проглашава да се сва људска бића рађају слободна и једнака у достојанству и правима која припадају свакоме без обзира на расу, боју коже, пол, језик, вероисповест, политичко или друго уверење, национално или друштвено порекло, имовину или ма које друго својство.

Поштовање људских права, међутим, мора се штитити и оснаживати у сваком тренутку историје. На планетарном нивоу је продубљено сиромаштво, повећана неједнакост и јавили су се нови облике дискриминације. Стога су Уједињене нације позвале на решавање ових проблема, на солидарност и ангажованост.

Први члан Универзалне декларације о људским правима гласи: ,,Сва људска бића рађају се слободна и једнака у достојанству и правима.“

О овој важној теми су са ученицима седмог и осмог разреда разговарали наставник историје, Драган Николичић и наставник географије, Дејан Стојковић.

Кристина Маринковић и Теа Гајић, чланице Ученичког парламента, израдиле су пано на тему људских права.

За остале разреде је припремљен пригодан програм, испуњен дечјим стиховима о људским правима и представом, по тексту Хелене Димитријевић, ученице одељења V1. Улоге су сјајно одиграле: Петра Бабић, Дејана Гајић, Наталија Стокић, Лана Николић и Милица Ристић, ученице одељења V1. Кроз програм нас је водио одличан водитељски пар – Хелена Димитријевић и Ана Милић, ученица одељења VI2. А ви ништа од овога не бисте видели да није Луке Димитријевића, нашег фотографа.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept