Početna » ОБЕЗБЕДИТЕ СЕБИ ПЕНЗИЈУ БЕЗ ОДЛАСКА НА ПОСАО-ПРОПИСАНО 13 ОСНОВИЦА ЗА УПЛАТУ

ОБЕЗБЕДИТЕ СЕБИ ПЕНЗИЈУ БЕЗ ОДЛАСКА НА ПОСАО-ПРОПИСАНО 13 ОСНОВИЦА ЗА УПЛАТУ

од Паланка данас
0 Коментар

Више од 20.000 грађана самостално уплаћује доприносе за стаж у државни пензијски фонд. Најнижи износ уплате износи 8.406 динара, а највиши је 120.000.

Прописано је 13 основица за уплату, а оне се коригују сваке године. Плате су у претходној години значајно порасле па је и основица за ову годину повећана за 13,4 одсто. Директор сектора за остваривање права ПИО фонда Владимир Станковић изјавио је да самостално доприносе за стаж уплаћују људи који немају пензијско осигурање, особе које нису радно ангажоване.
Kако је објаснио, једни услов који треба да буде испуњен јесте да особе имају пребивалиште у Србији. Станковић је такође објаснио и да родитељи могу да уплаћују доприносе за стаж за децу јер се уплата евидентира на име коме се уплаћује, а не на име оног ко уплаћује.

Стаж мора да се уплаћује сваког месеца. Предвиђено је да се до 15. у месецу уплате доприноси за претходни месец. Ова могућност је уведена законом из 2003. године. „Најчешће људи не желе да по престанку радног односа имају празан период, када немају радни стаж, па се опредељују за овакву уплату доприноса, на њима је опредељење по којој основици од ових 13, то је лични избор. У случају недостатка стажа у смислу остваривања услова за пензионисање, годину или две до пензионисања да стекну још две године као услов од 15 година стажа за осигурање да би се стекао услов за пензију“, објаснио је Станковић ко се углавном одлучује да самостално уплаћује доприносе, пише РТС.

До државне пензије и без дана радног стажа може се ако најмање 15 година самостално уплаћујете доприносе. Гарантована пензија после јануарске повишице коју би примао и онај ко уплаћује стаж по најнижој основици, сада је изнад 20.000 динара.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept