Početna » ОБИЧАЈИ НА ДАН ЗАЧЕЋА СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА

ОБИЧАЈИ НА ДАН ЗАЧЕЋА СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА

Дан зачећа Светог Јована Претече и Kрститеља слави се, по црквеном календару, 6. октобра. Оно је, по веровању, награда за дугогодишње молитве свештеника Захарија и Јелисавете који су га добили у позним годинама.

Зачеће је плод божјег чуда, што је показано и другим знаковима. Kада је Јелисавета, рођака Богородичина, остала трудна, Захарије је занемео. Kада се син родио, од његовог оца је затражено да на плочици напише име детета. Kад га је Захарије написао, истог часа је проговорио.

Свети Јован добио је и име Претеча јер је најављивао да за њим „иде онај који ће крстити Духом Светим и огњем“. Зову га и Kрститељ, јер је крштавао људе у реци Јордан. Ту је крстио и Исуса Христа.

На дан његовог чудесног зачећа, обичај је да се родитељи помоле за здравље своје деце. Они који се у овој улози још нису остварили, а жарко желе потомство, моле се да им бог подари децу.

Јована Претечу је погубио јудејски краљ Ирод. Јеванђелист Лука пожелео је да пренесе тело Јованово из Севастије, где је велики пророк и посечен у Антиохију.

Али, успео је само да добије и пренесе једну руку која се у Антиохији чувала до десетог века, па је после пренесена у Цариград, одакле је и нестала у време Турака.

You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept