Početna » ОБЈАВЉЕН ЈЕ ШКОЛСКИ КАЛЕНДАР ЗА 2023/2024-ЕВО КАД ЋЕ БИТИ РАСПУСТИ И НЕРАДНИ ПРАЗНИЦИ

ОБЈАВЉЕН ЈЕ ШКОЛСКИ КАЛЕНДАР ЗА 2023/2024-ЕВО КАД ЋЕ БИТИ РАСПУСТИ И НЕРАДНИ ПРАЗНИЦИ

Званични школски календар и правилник за школску 2023/2024. годину у основним школама широм централне Србије објављени су у Службеном гласнику.

од Паланка данас
0 Коментар


Према школском календару за 2023/2024. годину, први предах ђаке очекује већ у новембру. Наиме, за Дан примирја у Првом светском рату који се празнује нерадно, ђаци ће имати прилику да одмарају чак пет дана и то ће бити нови, јесењи распуст који ће трајати од среде, 8. новембра, па до недеље, 12. новембра. Поређења ради, то није био случај претходне школске године, када су ђаци добили само један слободан дан. Ипак, падао је у петак, па су заправо имали три слободна дана.Важна напомена је да ђаци у Војводини неће имати ниједан слободан дан на рачун овог државног празника, тачније неће имати јесењи распуст, али ће пролећни распуст на одређени начин имати из два дела (о томе речи у наставку текста).

Јануар стандардно са најмање радних дана

Следећа прилика за предах чекаће ђаке већ крајем децембра када почиње зимски распуст. Он стартује од 30. децембра, као и прошле школске године. Овде неће долазити до промена, обзиром на то да основци и средњошколци добијају 23 слободна дана, рачунајући викенде, а распуст ће трајати до 21. јануара. У школске клупе ђаци ће се вратити у понедељак, 22. јануара.

Kада је реч о ученицима на територији АП Војводине, они ће на распуст недељу дана пре својих вршњака у осталим деловима наше земље, због празновања католичког Божића, али се и враћају у клупе недељу дана пре њих. Тако ће на зимском распусту бити од суботе, 23. децембра, па до недеље, 14. јануара. Дакле, за њих друго полугодиште почиње у понедељак, 15. јануара.

Већ у фебруару ђаке очекује још слободних дана, а због обележавања Дана државности – Сретења. Ове школске године ђаци основних и средњих школа ће имати један дан мање за одмор у односу на претходну школску годину. Мини предах очекује их од петка, 15. фебруара до недеље, 18. фебруара. Исто ће важити и за ђаке у Војводини.

Пролећни распуст без додатних пет дана одмора

Kада је реч о пролећном распусту, школска 2023/2024. година ће бити нешто другачија од оне која јој је претходила. Пролећни распуст трајаће од 27. априла до 6. маја, а први радни дан ће бити уторак, 7. мај. На тај начин биће обухваћени Празник рада 1. мај и Васкрс који ће идуће године „падати“ 5. маја у укупно 10 дана распуста. Подсећања ради, школске 2022/2023. године ђаци су са викендима одмарали 11 дана, али су имали и „мини одмор“ због празновања 1. маја у трајању од четири дана. Дакле, пет дана више.

Највећа разлика у односу на вршњаке из остатка Србије чека ђаке из Војводине који ће распуст имати из два дела. Наиме, они ће због католичког Ускрса имати предах од четвртка, 28. марта до среде, 3. априла (7 дана), а затим од среде, 1. маја па до понедељка, 6. маја (6 дана). На тај начин ће имати 13 слободних дана.

Kоначно, најзначајнија разлика огледа се у томе ког датума ће ђаци основних школа рећи крај школским обавезама, обзиром на то да се све промене мање-више нивелишу.

Ове школске године која је и званично завршена 20. јуна, матуранти полажу малу матуру од 21. до 23. јуна. Школска 2023/2024. година за основне школе завршиће се већ у петак, 14. јуна. Такође, полагање мале матуре биће резервисано за дане од 17. до 19. јуна. Исто ће важити и за ђаке у Војводини.

Kада је реч о средњошколцима, друго полугодиште се завршава у петак, 21. јуна.

Друго полугодиште за ученике ИВ разреда гимназије завршава се у петак, 24. маја 2024. године, а за ученике ИИИ разреда трогодишњег и ИВ разреда четворогодишњег образовања стручних школа у петак, 31. маја 2024. године.

Друго полугодиште за ученике И и ИИ разреда трогодишњег, односно И, ИИ и ИИИ разреда четворогодишњег образовања стручних школа, за које је планом и програмом наставе и учења, односно наставним планом и програмом прописана реализација професионалне праксе према индивидуалном плану реализације ове праксе за сваког ученика, завршава се најкасније у четвртак, 15. августа 2024. године, закључује се у Правилнику о календару образовно-васпитног рада средњих школа за школску 2023/2024. годину.

 


Уз школски календар објављен је и правилник којим се уређује образовно-васпитни рад у основним школама за школску 2023/2024. Ови прописи дају смернице и упутства за различите аспекте образовног процеса, укључујуц́и спровођење наставног плана и програма, методе оцењивања, однос наставника и ученика и ваннаставне активности. Пратец́и ове прописе, школе имају за циљ да одрже високе стандарде образовања и створе повољно окружење за учење за ученике.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept